Ιράν: Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στον τάφο της Μαχσά Αμινί - Διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο

«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο », ανέφερε στο twitter η Hengaw

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα, Τετάρτη σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια ΜΚΟ, εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρά της Μαχσά Αμινί για να την τιμήσουν, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

«Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο twitter η Hengaw, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν που έχει έδρα τη Νορβηγία.

«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους της Μασχά... δεκάδες έχουν συλληφθεί», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA επιβεβαίωσε κι εκείνο με τη σειρά του ότι ξέσπασαν συγκρούσεις.

«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.

Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας πιστοί συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Αμινί για να την τιμήσουν. Σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της νεαρής γυναίκας να μην οργανώσουν καμία τελετή στη μνήμη της, και κυρίως στον τάφο της, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν «τη ζωή του γιου τους». Παρ’ όλα αυτά δεκάδες κάτοικοι εισήλθαν στην πόλη σήμερα, με τα πόδια μέσω των αγρών και οδικώς με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε η Hengaw με έδρα τη Νορβηγία.

Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Αμινί σε όλο το Ιράν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά –23 ή 29 με βάση διαφορετικές πηγές--, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε η οργάνωση Iran Human Rights.

Πηγή: skai.gr