ΗΠΑ – Ρωσία: Επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας για το Ουκρανικό εντός της ημέρας

Ευκαιρία για αποκλιμάκωση το Ουκρανικό τις επόμενες ώρες. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα έχει σήμερα Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Στις 18 Φεβρουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σόιγκου και του Όστιν. Η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία να εντείνονται, και τη Δύση να θεωρεί «σόου» τις ρωσικές μετακινήσεις δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, πιστεύοντας αντιθέτως ότι η Μόσχα θα επιτεθεί. 

Μάλιστα, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών η επίθεση της Ρωσίας και τη Μόσχα να επιμένει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, παρά τις δορυφορικές εικόνες που καταγράφουν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή.  

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για τους βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς. Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε, οι ηγέτες της οποίας συναντήθηκαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δια στόματος του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη έτοιμο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σε περίπτωση εισβολής. 

Μετά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χθες επανήλθε με νέες δηλώσεις, τονίζοντας ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας», την οποία θα χρησιμοποιούσε η Μόσχα ως πρόσχημα για να επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

Πηγή: skai.gr