Παιχνίδια με τη φωτιά στην Ουκρανία: «Σόου» θεωρεί τις ρωσικές μετακινήσεις δυνάμεων η Δύση

Παιχνίδια με τη φωτιά διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία, με τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία να εντείνονται, και τη Δύση να θεωρεί «σόου» τις ρωσικές μετακινήσεις δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, πιστεύοντας αντιθέτως ότι η Μόσχα θα επιτεθεί. 

Μάλιστα, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών η επίθεση της Ρωσίας και τη Μόσχα να επιμένει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, παρά τις δορυφορικές εικόνες που καταγράφουν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή.  

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για τους βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς. Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε, οι ηγέτες της οποίας συναντήθηκαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δια στόματος του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη έτοιμο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σε περίπτωση εισβολής. 

Μετά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χθες επανήλθε με νέες δηλώσεις, τονίζοντας ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας», την οποία θα χρησιμοποιούσε η Μόσχα ως πρόσχημα για να επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

«Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι η Ρώσοι είναι έτοιμοι να πάνε στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία. Η άποψή μου είναι ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε την απειλή ως «πολύ υψηλή». 

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη χθες εκτάκτως στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να συμμετάσχει στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική χώρα. αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός», για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, μια οργανωμένη επίθεση με drone εναντίον αμάχων, ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλά για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών -οι οποίες έχουν ήδη γίνει- και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Επίσης, αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάλεσε επίσης τη Μόσχα να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά ότι δε θα εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία.

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Μόσχα: "Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα" 

Από την πλευρά της, η Ρωσία επιμένει ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. 

Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με τα σενάρια εισβολής που διακινούν υποδαυλίζουν την ένταση στην περιοχή. 

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφεται ευρεία στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. 

Οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στα μέσα Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η Ουκρανία παραμένει περικυκλωμένη από τρεις πλευρές - στα σύνορά της τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία - από ρωσικά στρατιωτικά άρματα μάχης και στρατεύματα. 

Ιδιαίτερη ανησυχία δε προκαλεί το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν «στήσει» ακόμα κι ένα νοσοκομείο στην περιοχή εκπαίδευσης Osipovichi στη βορειοδυτική Λευκορωσία.

Διπλωματικός πόλεμος 
Παράλληλα, η Μόσχα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση των ΗΠΑ στις προτάσεις της Μόσχας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν εποικοδομητική απάντηση και απείλησε ότι ενδέχεται να λάβει "στρατιωτικοτεχνικά μέτρα". 

«Δηλώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία του σχεδίου συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ετοίμασε η ρωσική πλευρά για τις εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε η Μόσχα στο έγγραφο. 

«Εάν δεν υπάρχει ετοιμότητα από την αμερικανική πλευρά να συμφωνήσει σε σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», υπογράμμισε. 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ανάμεσα στις απαιτήσεις που θέτει το Κρεμλίνο είναι:
•    Το ΝΑΤΟ να απορρίψει την ένταξη της Ουκρανίας ως μέλος 
•    Η βορειοατλαντική συμμαχία να αποσυρθεί στις γραμμές του 1997, πριν διευρυνθεί προς Ανατολάς
•    Να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία
•    Να αποσυρθούν όλοι οι ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές 

Απέλαση Αμερικανού διπλωμάτη 
Και καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας κλιμακώνεται, η αμερικανική πρεσβεία στην Ρωσία ανακοίνωσε ότι o αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ, Μπαρτ Γκόρμπαν, απελάθηκε από τη χώρα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απέλασης του.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση της. 

Μάλιστα, οι ΗΠΑ εξετάζουν να απαντήσουν με αντίποινα απελαύνοντας κι εκείνες κάποιον Ρώσο διπλωμάτη. 

Πηγή: skai.gr