ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή έρευνα για την αστυνομία της Λουιζιάνας

Υπάρχουν υποψίες πως προσπάθησε να συγκαλύψει πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητης και δυσανάλογης βίας με θύματα Αφροαμερικανούς.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αρχίζει να διενεργεί έρευνα για την αστυνομία της πολιτείας της Λουιζιάνας, καθώς υπάρχουν υποψίες πως προσπάθησε να συγκαλύψει πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητης και δυσανάλογης βίας με θύματα Αφροαμερικανούς.

Η έρευνα έχει σκοπό να εξακριβωθεί εάν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στην πολιτεία του αμερικανικού Νότου «έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας» και «φυλετικές διακρίσεις», εξήγησε ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Κρίστεν Κλαρκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπατόν Ρουζ.

«Λάβαμε πληροφορίες που αφορούν την επανειλημμένη χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον ανθρώπων που, συχνά, βάραιναν υποψίες για απλές μικρές παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας» και είχαν ήδη «τα χέρια δεμένα με χειροπέδες, ή δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση», συνέχισε η κυρία Κλαρκ.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις» τα θύματα «υπέστησαν πολύ σοβαρά τραύματα, τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους είναι νεκρός», πρόσθεσε.

Αναφερόταν στην υπόθεση του μαύρου Ρόναλντ Γκριν, που πέθανε το 2019, σε ηλικία 49 ετών. Αρχικά, η αστυνομία παρουσίασε τον θάνατό του ως τη συνέπεια τροχαίου έπειτα από καταδίωξη υψηλής ταχύτητας.

Όμως, τρία χρόνια αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο της σύλληψής του από έξι λευκούς αστυνομικούς. Το βίντεο, από κάμερα που φόραγε ο ένας αστυνομικός, αποκάλυψε πως οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν το θύμα, το ακινητοποίησαν χρησιμοποιώντας επανειλημμένα όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ και επίσης λαβή στραγγαλισμού, κατόπιν το έσυραν στο έδαφος.

Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο στη Λουιζιάνα διεξάγουν χωριστές έρευνες για να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών και όσων τους βοήθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η δική του έρευνα για την αστυνομία της πολιτείας έχει διοικητικό χαρακτήρα και είναι διακριτή.

Αφορά τις πρακτικές και την εκπαίδευση των αστυνομικών στη Λουιζιάνα, την επίβλεψή τους και τις διαδικασίες για πειθαρχικά παραπτώματα. Θα οδηγήσει στη δημοσιοποίηση πορίσματος.

Εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να προσδιοριστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αυτές, ενδέχεται να ζητηθεί από δικαστή να επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις.

Άλλες τέσσερις παρόμοιες έρευνες άρχισαν να διενεργούνται μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020. Αφορούν όμως όλες πόλεις (Μινεάπολις, Λούιβιλ, Φοίνιξ και Μάουντ Βέρνον).

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια που κινείται διαδικασία τέτοιας φύσης για την αστυνομία πολιτείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ