Κλείσιμο

Η ρωσική Δούμα εξετάζει την ανάκληση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας!

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το μέλος του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Ρωσίας, της Ενωμένης Ρωσίας, Γεβγκένι Φιοντόροφ.

Σχέδιο νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη ρωσική Κρατική Δούμα ζητά την κατάργηση του διατάγματος του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ «Για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας»!

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το μέλος του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Ρωσίας, της Ενωμένης Ρωσίας, Γεβγκένι Φιοντόροφ.

Στο αιτιολογικό του σημείωμα ο Φιοντόροφ δήλωσε ότι το διάταγμα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας είναι παράνομο, «καθώς εγκρίθηκε από αντισυνταγματικό όργανο και κατά παράβαση […] του Συντάγματος της ΕΣΣΔ».

Το διάταγμα του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ αριθ. GS-1 «Για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας» εκδόθηκε το 1991 στη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ υπό την προεδρία του Προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ, όπου ανακοίνωσε την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Λιθουανίας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Λιθουανία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Μάρτιο του 1990. Μέχρι τη στιγμή που η ΕΣΣΔ αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, αυτή είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερες από 50 χώρες.

Ο Φιοντόροφ αμφισβητεί όχι μόνο αυτό το διάταγμα, αλλά τονίζει επίσης ότι η Δημοκρατία της Λιθουανίας «δεν έκανε δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΣΣΔ και δεν καθορίστηκε μεταβατική περίοδος για την εξέταση όλων των επίμαχων θεμάτων».

Ο Φιοντόροφ είχε ήδη αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας το 2015.

Πηγή: euractiv.gr