Κλείσιμο

ΗΠΑ: Προσβάσιμα χιλιάδες νέα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι – Το «αίνιγμα» για τον δολοφόνο

Πρόκειται για πάνω από 13 χιλιάδες έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 1963 – Θα αποκαλυφθεί αμέλεια των κυβερνητικών υπηρεσιών;

Ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εγγράφων για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι το Νοέμβριο του 1963 η οποία «γέννησε» πληθώρα θεωριών συνωμοσίας.

Με τη δημοσίευση περίπου 13.173 αρχείων στο διαδίκτυο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό πάνω από από το 97% των αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ. Δεν αναμένονται συνταρακτικές αποκαλύψεις, αλλά οι ιστορικοί ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον φερόμενο ως δολοφόνο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. 

Ο Κένεντι πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963. Ένας νόμος του 1992 απαιτούσε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τη δημοσιοποίηση της τελευταίας παρτίδας εγγράφων. Ωστόσο, ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι ορισμένοι φάκελοι θα παραμείνουν κρυφοί μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι 515 έγγραφα θα παραμείνουν μη διαθέσιμα και άλλα 2.545 έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν εν μέρει. 

Μια έρευνα του 1964 στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Γουόρεν, διαπίστωνε ότι ο Κένεντι σκοτώθηκε από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έναν Αμερικανό υπήκοο που ζούσε προηγουμένως στη Σοβιετική Ένωση, και ότι έδρασε μόνος του. Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε στο υπόγειο του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας δύο μέρες μετά τη σύλληψή του. Ο θάνατος του «JFK» γέννησε πληθώρα θεωριών συνωμοσίας, αλλά την Πέμπτη η CIA αρνήθηκε ότι γνώριζε για τον δράστη, και ότι απέκρυψε πληροφορίες για αυτόν από Αμερικανούς ερευνητές.

Το «αίνιγμα» του Μεξικού 

Οι ιστορικοί και ερευνητές για τη δολοφονία του JFK ήλπιζαν ότι η τελευταία παρτίδα εγγράφων θα αποκάλυπτε περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού, όπου συνάντησε έναν σοβιετικό αξιωματούχο της KGB τον Οκτώβριο του 1963. Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η CIA διευκρίνισε ότι όλες οι πληροφορίες που κατείχε η υπηρεσία σχετικά με το ταξίδι του δράστη της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου στην Πόλη του Μεξικού είχαν δημοσιοποιηθεί στις προηγούμενες παρτίδες εγγράφων, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για αυτό το θέμα στην έκδοση του 2022».  Ωστόσο, ερευνητές του Ιδρύματος Mary Ferrell, μιας ΜΚΟ που μήνυσε την κυβέρνηση για να δημοσιοποιήσει τα αρχεία, υποστήριξαν ότι η CIA αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με την περίοδο που ο Όσβαλντ ήταν στο Μεξικό. Το ίδρυμα επιμένει ότι ορισμένα έγγραφα της CIA δεν υποβλήθηκαν ποτέ στα αρχεία, και ως εκ τούτου δεν είναι μέρος της παρτίδας που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ένα νέο έγγραφο που αποκαλύφθηκε δείχνει ότι ο τότε πρόεδρος του Μεξικού βοήθησε τις ΗΠΑ να υποκλέψουν συνομιλίες στη σοβιετική πρεσβεία στο Μεξικό χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι αξιωματούχοι της μεξικανικής κυβέρνησης. 

Δολοφονία λόγω αμέλειας; 

Ο Φίλιπ Σένον, πρώην ρεπόρτερ των New York Times και συγγραφέας βιβλίου για τη δολοφονία του Κένεντι, δήλωσε στο BBC ότι τα νέα αρχεία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο εάν η κυβέρνηση γνώριζε τις προθέσεις του Όσβαλντ. «Υποπτεύομαι ότι σε αυτά τα έγγραφα μπορεί να υπάρχουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι κάποιοι άνθρωποι γνώριζαν πριν από τη δολοφονία του Κένεντι ότι αυτός ο άνθρωπος, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ήταν επικίνδυνος, και ότι μπορεί να είχε μιλήσει ανοιχτά για την πρόθεσή του να σκοτώσει τον πρόεδρο». «Και το ερώτημα ανέκαθεν ήταν αν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, η CIA και το FBI, είχαν κάποια αντίληψη ότι αυτός ο άνθρωπος αποτελούσε κίνδυνο για τον πρόεδρο Κένεντι, και εάν είχαν ενεργήσει βάσει αυτών των πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν σώσει τον πρόεδρο» πρόσθεσε.

Πηγή: bbc.com