ΗΠΑ: Σε πύρινη κόλαση το δυτικό τμήμα - Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι και 400 εμπορικά κτίρια απειλούνται από την πυρκαγιά. 

Τεράστια δασική πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου στο Όρεγκον των ΗΠΑ, ενώ διάφορες περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας πλήττονται από πυρκαγιές εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χιλιάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σχεδόν 350.000 στρέμματα έχουν καεί από την πυρκαγιά αυτή που έχει ονομαστεί “Cedar Creek Fire”, η οποία έχει τετραπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα σε τέσσερις ημέρες και μαίνεται σε δύο κομητείες στο κεντρικό Όρεγκον, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού Δασικών Πυρκαγιών (NWCG).

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι και 400 εμπορικά κτίρια απειλούνται από την πυρκαγιά. Παράλληλα εδώ και μερικές ημέρες οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει το τρίτο επίπεδο του σχεδίου τους απομάκρυνσης σε κάποιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτές ο κίνδυνος είναι άμεσος και ότι οι κάτοικοι πρέπει να τις εγκαταλείψουν αμέσως.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν λάβει εντολή απομάκρυνσης και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει χιλιάδες άλλους να ετοιμάζονται.

Ο καπνός που εκλύεται από την πυρκαγιά έχει καλύψει την περιοχή και έχει επηρεάσει την ποιότητα του αέρα, τόνισε η NWCG.

Η “Cedar Creek Fire” εξαπλώθηκε εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα: έναν συνδυασμό ανέμων από τα ανατολικά, υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας.

Οκτώ ελικόπτερα και περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες προσπαθούσαν σήμερα να περιορίσουν την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την 1η Αυγούστου. Χθες Κυριακή οι πυροσβέστες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κατά μήκος των δρόμων.

Το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ υφίσταται τις επιπτώσεις περισσότερων από δύο δεκαετιών ξηρασίας, η οποία επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή.

Αυτή την περίοδο περισσότερες από 90 πυρκαγιές είναι ενεργές σε οκτώ πολιτείες στις δυτικές ΗΠΑ, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε μεγάλες πόλεις, όπως το Σιάτλ, ανάμεσά τους η “Fairview Fire” στην περιφέρεια του Λος Άντζελες και η "Mosquito Fire" στα περίχωρα του Σακραμέντο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ