ΗΠΑ: Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου τέλεσε ο Ελπιδοφόρος

«Η πνευματική λάμψη του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου θα διαχέεται κάθε ημέρα και κάθε νύχτα προς τιμήν τους ως αέναος φόρος στη μνήμη τους», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους, μιας επίθεσης που άλλαξε το ρου της ιστορίας, τέλεσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «η 11η Σεπτεμβρίου είναι μια οδυνηρή ημέρα, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί», ενώ υπογράμμισε ότι «σήμερα ενθυμούμεθα τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν, που αγαπήθηκαν και που τόσο άδικα και τόσο βάναυσα χάθηκαν πριν από 21 χρόνια». Επίσης, επισήμανε ότι «όλοι και όλες μαζί στεκόμαστε με βαθύτατο σεβασμό στο πλευρό των ηρώων της 11ης Σεπτεμβρίου, των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των ιατρών και των νοσηλευτών που έσπευσαν στους Δίδυμους Πύργους για να βοηθήσουν και για να σώσουν όσους συνανθρώπους τους μπορούσαν. Είναι αναρίθμητες οι ιστορίες αποφασιστικότητας, γενναιότητας, κουράγιου και τιμής που γράφτηκαν εκείνες τις τραγικές ώρες για την ανθρωπότητα στο σημείο της επίθεσης», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, επιπλέον, υπογράμμισε ότι «όλες και όλοι μαζί αισθανόμαστε υπερήφανοι και βαθύτατα συγκινημένοι για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, το εθνικό προσκύνημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων και που, πέρυσι, την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου, φωτίστηκε για πρώτη φορά, όπως άλλωστε και χθες, αλλά και κάθε βράδυ στο μέλλον θα φωτίζεται».

«Ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ανέφερε, στέκει πλέον ως ένας φάρος ελπίδας και έμπνευσης για κάθε ψυχή που εισέρχεται στο εθνικό προσκύνημα και κρατά αναμμένο το φως της πίστης μας. Ουσιαστικά, συνέχισε, έχει γίνει το οπτικό σύμβολο του πλέον διακεκριμένου από όλα τα μνήματα της ανθρώπινης καρδιάς, καθώς με έναν θαυμαστό τρόπο είναι ουσιαστικά το κενοτάφιο όλων αυτών που δεν μπόρεσαν να έχουν κανονική ταφή, γιατί κάποιοι μέσα στο απύθμενο μίσος τους ουσιαστικά και αυτό τους αρνήθηκαν. Όπως όλοι μαζί έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα για να προσευχηθούμε να αναπαυθούν οι ψυχές τους, εκφράζουμε τον βαθύτατο σεβασμό και συλλυπητήρια από καρδιάς στις οικογένειες και στους φίλους τους και βρισκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι επέζησαν με το εθνικό μας προσκύνημα να στέκει πάντα ως ένας χώρος παρηγορίας, ανακούφισης και, το κυριότερο, μνήμης».

Και κατέληξε: «Η πνευματική λάμψη του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου θα διαχέεται κάθε ημέρα και κάθε νύχτα προς τιμήν τους ως αέναος φόρος στη μνήμη τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ