Η Ουάσινγκτον κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή, για να διαμαρτυρηθεί για το κατασκοπευτικό μπαλόνι

Τα πλεονεκτήματα των κατασκοπευτικών μπαλονιών - Το Πεκίνο δεν έχει έως στιγμής σχολιάσει τις αμερικανικές αναφορές για το κατασκοπευτικό μπαλόνι 

Αναστάτωση επικρατεί στις ΗΠΑ από κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέρασε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον κινέζο πρέσβη στην Ουάσινγκτον για να δώσει «πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το περιστατικό έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις, ήδη τεταμένες, σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο. 

Ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ειδικός αναλυτής του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών στην Κίνα, είπε ότι τέτοια μπαλόνια είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αποτελούν μια -χαμηλού κόστους- μέθοδο συλλογής πληροφοριών.


Κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό το μπαλόνι φάνηκε να παραμένει στον αμερικανικό εναέριο χώρο περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις, διευκρίνισε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Reuters, τέτοια μπαλόνια πετούν συνήθως στα 80.000-120.000 πόδια (24.000-37.000 μέτρα), πολύ πάνω από το υψόμετρο των εμπορικών πτήσεων. Τα μαχητικά αεροσκάφη με τις υψηλότερες επιδόσεις συνήθως δεν πετούν πάνω από 65.000 πόδια (20.000 μέτρα), αν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη όπως το U-2 έχουν ανώτατο επιχειρησιακό όριο 80.000 πόδια ή περισσότερο (24.000 μέτρα). Είναι πολύ φθηνότερα από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, και μπορούν να παρακολουθούν μια συγκεκριμένη περιοχή για μεγαλύτερες περιόδους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των δορυφορικών παρατηρήσεων.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε και παρακολουθεί ένα αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου που βρίσκεται πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

«Το μπαλόνι ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος» διευκρίνισε. 

Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά να καταστρέψουν το μπαλόνι, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση του Καναδά αναφέρθηκε σε «δυνητικό δεύτερο συμβάν», μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως παρακολουθείται κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτειά τους εδώ και κάποια 24ωρα.

Πηγή: skai.gr