Ηνωμένο Βασίλειο: «Ένα στα 15 εκατομμύρια» το πρόβλημα που έριξε τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας

Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε την περασμένη εβδομάδα από τεχνικό πρόβλημα που συμβαίνει «μία φορά στα 15 εκατομμύρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αρμόδιας υπηρεσίας Nats, Μάρτιν Ρολφ.

Όπως εξήγησε, επικαλούμενος τα πορίσματα της έρευνας που διεξάγεται, κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα σχέδιο πτήσης που υποβλήθηκε στις 8.32πμ της 28ης Αυγούστου για αεροσκάφος που θα διέσχιζε τον βρετανικό εναέριο χώρο. Το αυτόματο σύστημα παραλαβής και επεξεργασίας σχεδίων πτήσης ανίχνευσε δύο σημάνσεις στην προγραμματισμένη εναέρια διαδρομή που είχαν το ίδιο όνομα, αν και βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο.

Αποτέλεσμα ήταν το σύστημα να μην μπορεί να καταλάβει ποιο ήταν το τμήμα του σχεδίου πτήσης που αφορούσε τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η τεχνική παρεξήγηση προκάλεσε την αυτόματη αναστολή λειτουργίας του συστήματος ελέγχου για λόγους ασφαλείας, έτσι ώστε δηλαδή να μη διαβιβαστούν στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δυνητικά λανθασμένες πληροφορίες για την πορεία του αεροσκάφους. Την ίδια αντίδραση είχε και το εφεδρικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Αυτή η αυτόματη διαδικασία διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα. Οι τεχνικοί πάσχισαν να εντοπίσουν το πρόβλημα, το οποίο τελικά επιλύθηκε λίγες ώρες αργότερα όταν κλήθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία του λογισμικού.

Το τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε την ακύρωση άνω των 2.000 πτήσεων από και προς βρετανικά αεροδρόμια την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr