Κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Αρμενίας - Απέτυχε η Ρωσία να προστατεύσει την Αρμενία, λέει ο Πασινιάν

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία και θα παρακολουθούμε την κατάσταση, αναφέρει το Κρεμλίνο

Η Αρμενία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα φιλοξενήσει κοινή στρατιωτική άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα, εξέλιξη για την οποία η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της, μεταδίδει το Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι σκοπός της άσκησης «Eagle Partner 2023» στις 11-20 Σεπτεμβρίου ήταν να προετοιμάσει τις δυνάμεις της για να συμμετάσχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι θα λάβουν μέρος 85 Αμερικανοί στρατιώτες και 175 Αρμένιοι. Είπε ότι οι Αμερικανοί - συμπεριλαμβανομένων των μελών της Εθνοφρουράς του Κάνσας που έχει συνεργασία 20 ετών εκπαίδευσης με την Αρμενία - θα ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και δεν θα χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό.

Παρά τη μικρή κλίμακα της άσκησης, το Κρεμλίνο είπε ότι θα παρακολουθεί στενά.

«Φυσικά, τέτοιες ειδήσεις προκαλούν ανησυχία, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση. Ως εκ τούτου, θα αναλύσουμε σε βάθος αυτές τις ειδήσεις και θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και θεωρεί τον εαυτό της ως την εξέχουσα δύναμη στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, η οποία μέχρι το 1991 ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ρωσία διατηρεί μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2020, τον δεύτερο πόλεμο μετά τη σοβιετική κατάρρευση.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο σε ιταλική εφημερίδα ότι η Ρωσία απέτυχε να προστατεύσει την Αρμενία από τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα από το Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμαινε ότι δεν ήταν σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες ασφάλειας της Αρμενίας.
 

Πηγή: skai.gr