IAEA: Το Ιράν έχει επιβραδύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Η επιβράδυνση του εμπλουτισμού ουρανίου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άλλο ένα σημάδι ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις με την Αμερική μετά από χρόνια διενέξεων

Το Ιράν έχει επιβραδύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου του σε επίπεδα σχεδόν οπλικής ποιότητας, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επικαλείται το Associated Press .

Η εμπιστευτική έκθεση έρχεται καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται μια ανταλλαγή κρατουμένων και την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στη Νότια Κορέα. Η επιβράδυνση του εμπλουτισμού ουρανίου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άλλο ένα σημάδι ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις με την Αμερική μετά από χρόνια διενέξεων έπειτα από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας της το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι το Ιράν έχει 121,6 κιλά (268 λίβρες) εμπλουτισμένου ουρανίου έως και 60%, μια ανάπτυξη πολύ πιο αργή από ό,τι σε προηγούμενες μετρήσεις. Μια έκθεση του ΔΟΑΕ τον Μάιο ανέφερε το απόθεμα ουρανίου 60% σε λίγο περισσότερο από 114 κιλά (250 λίβρες). Είχε 87,5 κιλά (192 λίβρες) τον Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη έχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για «αρκετές» πυρηνικές βόμβες, εάν επιλέξει να τις κατασκευάσει.
 

Πηγή: skai.gr