Αυξημένα τεστ για κορωνοϊό στη Βρετανία ενόψει χειμώνα

Η απόφαση πιστεύεται ότι λήφθηκε λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής BA.2.86. σε μια περίοδο φθίνουσας ανοσίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό και η παρακολούθηση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στη Βρετανία θα εντατικοποιηθούν ενόψει του χειμώνα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας ΗΒ (UKHSA).

Η απόφαση πιστεύεται ότι λήφθηκε λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής BA.2.86. σε μια περίοδο φθίνουσας ανοσίας.

Η παραλλαγή παρακολουθείται στενά λόγω των πολλών μεταλλάξεων που τη χαρακτηρίζουν. Ο καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Τζον Έντμουντς είπε ότι η εμφάνιση της παραλλαγής σε ΗΒ, ΗΠΑ και Δανία σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί μία ανησυχία ως προς την ικανότητα διασποράς. Ανησυχητικές είναι επίσης οι μεγάλες γενετικές διαφοροποιήσεις της από άλλες υποπαραλλαγές της Omicron.

Στόχος των αυξημένων ελέγχων είναι η αποτροπή της πίεσης στο σύστημα δημόσιας υγείας NHS το χειμώνα.

Ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι από τη UKHSA δήλωσε: «Η προστασία του κοινού από την Covid-19 παραμένει μία από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την απειλή που συνιστά η Covid-19 μέσω του φάσματος των συστημάτων παρακολούθησης και των δυνατοτήτων γενετικής ανάλυσης που διαθέτουμε, ώστε να έχουμε αναφορές για τα περιστατικά λοίμωξης, τις νοσηλείες και τους κινδύνους που συνιστούν νέες παραλλαγές».

Πηγή: skai.gr