Η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον κήρυξε χρεοκοπία - Δείτε βίντεο

Η εταιρεία πυραύλων του Βρετανού δισεκατομμυριούχου σταματά τις δραστηριότητές της. Η μετοχή της έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 89% φέτος

Είναι ένα πλήγμα που θα έχει απήχηση σε ολόκληρη τη βρετανική αεροδιαστημική βιομηχανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Η Virgin Orbit του δισεκατομμυριούχου σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είχε δημιουργηθεί στη Βρετανία με τη φιλοδοξία να γίνει διαστημική δύναμη.



Αλλά οι φιλοδοξίες για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας κατασκευής δορυφόρων δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα.

Η εταιρεία σταματά τις δραστηριότητές της «για το άμεσο μέλλον», αφού απέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση που θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας, μόλις πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dan Hart στους υπαλλήλους στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με το CNBC.

Virgin Orbit



«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσουμε μια σαφή πορεία για την εταιρεία», δήλωσε ο Hart.

«Καμία επιλογή»

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε άμεσες, δραματικές και εξαιρετικά οδυνηρές αλλαγές», δήλωσε ο Hart, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «ίσως η πιο δύσκολη αποστολή που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου».

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι απολύει το 85% του εργατικού δυναμικού της, ή 675 υπαλλήλους, «προκειμένου να μειώσει τα έξοδα υπό το πρίσμα της αδυναμίας της εταιρείας να εξασφαλίσει ουσιαστική χρηματοδότηση».

Virgin Orbit



Αυτοί που επηρεάζονται βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της εταιρείας, σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Virgin Orbit δήλωσε ότι εκτιμά ότι θα επιβαρυνθεί με συνολικές χρεώσεις περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελούμενες κυρίως από 8,8 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις απόλυσης και κόστος παροχών εργαζομένων και 6,5 εκατομμύρια δολάρια σε άλλα κόστη που σχετίζονται κυρίως με υπηρεσίες επανατοποθέτησης.

Η εταιρεία αναμένει να αναγνωρίσει την πλειονότητα αυτών των βαρών το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιταχύνει την πτώση της μετοχής της Virgin Orbit. Η μετοχή ξεκίνησε φέτος στα 1,85 δολάρια. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται περίπου στα 20 σεντς.

Πρόκειται για μείωση 89,1% σε μόλις τρεις μήνες. Είναι μια θεαματική πτώση στο χρηματιστήριο για μια εταιρεία που εισήχθη με αποτίμηση σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2021.

Virgin Orbit

Ιδρύθηκε το 2017 και εδρεύει στην Καλιφόρνια. Η Virgin Orbit υπέστη μια σημαντική οπισθοδρόμηση νωρίτερα φέτος, όταν η προσπάθεια εκτόξευσης πυραύλου στο διάστημα από βρετανικό έδαφος κατέληξε σε αποτυχία.

Η Virgin Orbit ήταν που οργάνωσε αυτή την αποστολή, σε συνεργασία με τη Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία και το Spaceport Cornwall, η οποία είχε ως στόχο την εκτόξευση εννέα δορυφόρων στο διάστημα, κάτι που θα ήταν μια σημαντική πρωτιά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια «ανωμαλία» εμπόδισε τον πύραυλο να τεθεί σε τροχιά.

Οι διαστημικές φιλοδοξίες του Sir Richard Branson υποστηρίζονται τώρα μόνο από τη Virgin Galactic, η οποία στοχεύει να στείλει τουρίστες στο διάστημα.
 

Πηγή: skai.gr