Η Ρωσία απορρίπτει το ενδεχόμενο η Τουρκία να συνοδεύει ουκρανικά πλοία με σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας

«Νομίζω ότι αυτή η επιλογή είναι επικίνδυνη και αδύνατη», είπε Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας να συνοδεύει ουκρανικά πλοία σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας λέγοντας πως δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά, μετά την απόφαση της Ρωσία να αναστείλει τη συμμετοχή της στο σύμφωνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.  

«Νομίζω ότι αυτή η επιλογή είναι επικίνδυνη και αδύνατη», είπε ο Βερσίνιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Παρασκευή.

Ανέφερε επίσης ότι η επιστροφή της χώρας του στην πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται στα χέρια των «ξένων εταίρων» της Μόσχας και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για άλλη συμφωνία.

Ο Βερσίνιν είπε ότι η Ρωσία εργάζεται για την εύρεση εναλλακτικών δρόμων εξαγωγής για τις αγροτικές εξαγωγές της, διατηρώντας «σοβαρές επαφές με αφρικανικές χώρες για την παράδοση ρωσικών φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών», καθώς και με την Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες επιλογές για περαιτέρω συνέχιση της προμήθειας σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, τόσο σιτηρών όσο και λιπασμάτων», είπε. «Μεταξύ των χωρών με τις οποίες έχουμε πολύ στενή συνεργασία είναι η Τουρκία, η παραδοσιακή συνεργασία, και είμαστε επίσης σε επαφή μαζί τους τώρα για το τι πρέπει να κάνουμε στην παρούσα κατάσταση».

Πηγή: skai.gr