Ρωσία: Ποινή 18ετούς κάθειρξης ζητούν οι εισαγγελείς για τον ιδρυτή μιας σημαντικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας

Ο Ιλιά Σατσκόφ, 37 ετών, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2021

Την καταδίκη σε κάθειρξη 18 ετών του Ιλιά Σατσκόφ, ιδρυτή της ρωσικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας Group IB, που δικάζεται κεκλεισμένων των θυρών για "εσχάτη προδοσία", ζήτησαν οι εισαγγελείς, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η πολιτική αγωγή ζήτησε να καταδικαστεί ο Σατσκόφ 18 χρόνια σε σωφρονιστική αποικία. Επιμένουμε στην αθώωσή του», δήλωσε ο Σεργκέι Αφανάσιεφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Όπως είπε ο ίδιος, η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 26 Ιουλίου.

Ο Ιλιά Σατσκόφ, 37 ετών, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, όμως πολύ λίγα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση αυτή, καθώς οι έρευνες για "εσχάτη προδοσία" θεωρούνται αμυντικό απόρρητο.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, που επικαλείται τους δικηγόρους του Ιλιά Σατσκόφ, οι κατηγορίες δεν συνδέονται με την Group IB, μια εταιρία που ιδρύθηκε το 2003 και έγινε μία από τις πιο γνωστές ρωσικές εταιρίες στον τομέα της αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων, συνεργαζόμενη με πολλές δυτικές εταιρίες.

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021, ο Ιλιά Σατσκόφ είχε πει πως δεν είναι "ούτε προδότης, ούτε κατάσκοπος", αλλά ένας "Ρώσος μηχανικός" που απέδειξε "άπειρες φορές στην πίστη του προς την πατρίδα".

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Σατσκόφ είχε παρασημοφορηθεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τα "καινοτόμα επιτεύγματά" του στον τομέα του εντοπισμού και της αποτροπής κυβερνοαπειλών, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Οι υποθέσεις εσχάτης προδοσίας πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, παράλληλα με την επιδείνωση των εντάσεων με τη Δύση, με στόχο κυρίως επιστήμονες και πανεπιστημιακούς.

Πηγή: skai.gr