Η ιστορία που κρύβει το τραπέζι… «παγοδρόμιο» του Πούτιν – Το έπιπλο συμβολίζει σήμερα το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Δύσης

Το ιταλικής κατασκευής έπιπλο ήταν ειδική παραγγελία από αξιωματούχους του Κρεμλίνου, που ήθελαν να αποκαταστήσουν τη χλιδή της τσαρικής Ρωσίας

Η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου μπορεί να καθίσει γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι, αν και κάποιοι άνετα θα το χαρακτήριζαν τραπέζι… «παγοδρόμιο»! 

Τοποθετημένο σε μια αίθουσα συνεδριάσεων του Κρεμλίνου, το τραπέζι μήκους έξι μέτρων έγινε διάσημο, όταν μια κάμερα κατέγραψε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, να κάθονται στις αντίθετες άκρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τραπέζι έκλεψε τις εντυπώσεις και προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι και memes κυκλοφόρησαν, μεταξύ των οποίων και ένα που οι δύο ηγέτες απεικονίζονταν να παίζουν μπάντμιντον. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι έγινε σύμβολο της αυξανόμενης αποξένωσης της Ρωσίας από τη Δύση, ακόμη και όταν ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η διάταξη των καθισμάτων ήταν απαραίτητη για την προστασία της υγείας του Πούτιν, επειδή ο Μακρόν αρνήθηκε να εξεταστεί για κορωνοϊό στη Μόσχα. Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα, ο Πούτιν κάθισε σε ένα μικρό τραπέζι του καφέ με τον Ίμραν Χαν, τον τότε πρωθυπουργό του Πακιστάν και σύμμαχο του Πούτιν.

Το πιο διάσημο τραπέζι του Κρεμλίνου έχει συνδεθεί με τον Πούτιν από τότε που έγινε πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε στην Ιταλία. 

Όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της συνάντησης Πούτιν-Μακρόν, ένας Ισπανός επιπλοποιός ισχυρίστηκε γρήγορα ότι κατασκεύασε το τραπέζι, αλλά ο κόσμος σύντομα έμαθε ότι στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε για το Κρεμλίνο το 1995 από την Oak, μια ιταλική εταιρεία επίπλων. Ο ιδιοκτήτης Renato Pologna προσκόμισε σκίτσα του τραπεζιού και ένα πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον Μπόρις Γέλτσιν, μαζί με έγγραφα που αποκαλύπτουν τις διαστάσεις του τραπεζιού και ότι το πάνω μέρος είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο κομμάτι λευκής λουστραρισμένης οξιάς και διακοσμημένο με φύλλα χρυσού.

Το μεγάλο, λευκό τραπέζι συσκέψεων δεν ήταν το μόνο έπιπλο ιταλικής κατασκευής που παρήγγειλε το Κρεμλίνο. Ο Renato Pologna δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» ότι λίγο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αξιωματούχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας άρχισαν να ερευνούν πώς ήταν το Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου πριν από την επανάσταση του 1917, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί στην προ του Στάλιν αίγλη του. Τα σχέδια των επίπλων στάλθηκαν στην Oak, η οποία χρέωσε το Κρεμλίνο με 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο Pologna λέει ότι οι ρωσικές αρχές εξέτασαν όλα τα έπιπλα με γιγαντιαίους σαρωτές για να ελέγξουν αν υπάρχουν κρυμμένα μικρόφωνα. 

«Είναι υπέροχο!», είπε ο Γέλτσιν τον Ιούλιο του 1999, όταν είδε για πρώτη φορά το ανακαινισμένο παλάτι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «EL PAIS». Αποφασισμένος να αποκαταστήσει το μεγαλείο των τσάρων, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ξοδέψει μια περιουσία για την ανακαίνιση του Κρεμλίνου. Το Μεγάλο Παλάτι είχε χτιστεί για τον Νικόλαο Α΄ ως κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας στη Μόσχα. Σημαντικοί χώροι όπως η αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης είχαν αποκατασταθεί σχολαστικά, αλλά ορισμένοι αποδοκίμασαν την αμφίβολη αισθητική άλλων ανακαινίσεων. «Δεν είναι απλώς κακό, είναι τερατώδες», δήλωσε στον «Guardian» ο Ρώσος ιστορικός αρχιτεκτονικής, Αλεξέι Κομέτς.

Το εγχείρημα μεγέθους… «φαραώ» είχε, επίσης, και… άλλα προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 1999, το BBC και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι Ελβετοί και Ρώσοι εισαγγελείς ερευνούσαν υποτιθέμενες μίζες, που καταβλήθηκαν σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου από τη Mabetex, την ελβετική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την αποκατάσταση και την επίπλωση του Μεγάλου Παλατιού και άλλων κτιρίων του Κρεμλίνου. Το σκάνδαλο άγγιξε και τον ίδιο τον πρόεδρο Γιέλτσιν, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι κόρες του είχαν χρησιμοποιήσει πιστωτικές κάρτες που είχαν πληρωθεί από τη Mabetex.

Μέχρι τη στιγμή που οι Ρώσοι εισαγγελείς έκλεισαν την υπόθεση, ο Γέλτσιν είχε εγκαταλείψει το παλάτι του. Την τελευταία παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 20ού αιώνα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ένα αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο παρουσίασε τον διάδοχό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν σχεδόν άγνωστο μέχρι τον διορισμό του ως πρωθυπουργού λίγους μήνες νωρίτερα. 

Το τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων του Πούτιν και άλλα που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το Μεγάλο Παλάτι είναι εκεί για εκφοβισμό, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Πούτιν τοποθετεί ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως τον Μακρόν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σιβηρίας, μια τακτική που έχει χρησιμοποιήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, όταν ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, οι δύο άνδρες κάθισαν στη μέση του τραπεζιού. 

Πηγή: skai.gr