Κλείσιμο

Η Ινδία ξεπερνά την Κίνα και γίνεται η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ,  η Ινδία έρχεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με πληθυσμό 1.425.775.850, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Κίνα

Μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές δημογραφικές αλλαγές βρίσκεται ο πλανήτης καθώς η Ινδία φαίνεται πως έχει ξεπεράσει την Κίνα και είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, οι οποίες υπολογίζονται βάσει διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων απογραφής και των ποσοστών γεννήσεων και θανάτων, η Ινδία έρχεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με πληθυσμό 1.425.775.850, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Κίνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian.

Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 1950, που η Κίνα έπεσε από την πρώτη θέση όταν τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν για πρώτη φορά να κρατούν αρχεία που αφορούν το παγκόσμιο πληθυσμό.

Η μείωση του πληθυσμού της Κίνας ακολουθεί δεκαετίες αυστηρών νόμων για να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος ρυθμός γεννήσεων στη χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της πολιτικής του ενός παιδιού τη δεκαετία του 1980. Αυτό περιλάμβανε πρόστιμα για την απόκτηση επιπλέον παιδιών, αναγκαστικές αμβλώσεις και στειρώσεις. Αν και αρχικά ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές στον έλεγχο του πληθυσμού, αυτές οι πολιτικές έγιναν θύμα της δικής τους επιτυχίας και η χώρα αντιμετωπίζει τώρα μια γήρανση του πληθυσμού σε απότομη πτώση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. 

Οι πρόσφατες πολιτικές που εισήχθησαν στην Κίνα προσπαθώντας να παρακινήσουν τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά δεν έχουν κάνει πολλά για να τονώσουν την αύξηση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ότι το μέγεθος του κινεζικού πληθυσμού θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο πριν από το τέλος του αιώνα.

Αντίθετα, στην Ινδία, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το 1950. Αν και η ανάπτυξη έχει πλέον επιβραδυνθεί, ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δεκαετίες, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 1,7 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2064. Σήμερα γεννιούνται κατά μέσο όρο 86.000 μωρά την ημέρα στην Ινδία σε σύγκριση με μόλις 49.400 στην Κίνα.

Το ακριβές μέγεθος του πληθυσμού της Ινδίας δεν είναι ακόμη γνωστό, λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει την απογραφή της, η οποία συνήθως πραγματοποιείται κάθε δεκαετία. Αναμενόταν το 2021, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19 και η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει.

Πηγή: skai.gr