Κλείσιμο

Αναγνωριστική επιχείρηση Βρετανών στρατιωτών στο Πορτ-Σουδάν

Οι στρατιώτες έφτασαν στην πόλη του ανατολικού Σουδάν με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-17

Θανάσης Γκαβός

Ομάδα Βρετανών στρατιωτών έχει φτάσει στο λιμάνι του Πορτ-Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα σε «αναγνωριστική επιχείρηση» στο πλαίσιο της εξέτασης επιλογών για τη διάσωση περισσότερων Βρετανών υπηκόων από το εμπόλεμο Σουδάν.

Όπως μετέδωσε το Sky News, οι στρατιώτες έφτασαν στην πόλη του ανατολικού Σουδάν με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-17.

Σημειώνεται δε πως η αποστολή αυτή δε συνεπάγεται πως επίκειται κάποια επιχείρηση εκκένωσης, με τον Υφυπουργό Άμυνας Τζέιμς Χίπι να δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν μια σειρά επιλογή για να παρουσιάσουν στον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Η διαδρομή των 835 χιλιομέτρων που χωρίζει το λιμάνι από την πρωτεύουσα Χαρτούμ περιγράφεται ως «μακριά και δύσκολη».

Στην περιοχή βρίσκεται και η φρεγάτα HMS Lancaster του Βασιλικού Ναυτικού που θα μπορούσε να συνδράμει μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης των έως και 4.000 κατόχων βρετανικού διαβατηρίου που παραμένουν στο Σουδάν.

Πιθανή επιλογή παραμένει η πραγματοποίηση πτήσεων με μεταγωγικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας, όπως οι δύο που μετέφεραν περίπου 30 Βρετανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο τα ξημερώματα της Κυριακής.

Είναι πιθανό οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις να ληφθούν σε νεότερη συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή: skai.gr