H Ρωσία επεξεργάζεται σχέδια για το μέλλον της Βάγκνερ

«Η Wagner δεν είναι απαραίτητο να απαγορευτεί, καθώς πρόκειται για μια μονάδα ετοιμοπόλεμη. Υπάρχουν ερωτήματα για την ηγεσία της, όχι για τους μαχητές» δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος

Η Ρωσική Κρατική Δούμα επεξεργάζεται νόμο για το μέλλον της Ομάδας Βάγκνερ, που έφερε τη Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου με την απόπειρα ανταρσίας κατά της Μόσχας, αναφέρει το CNN, που επικαλείται δηλώσεις του Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας.

«Η μοίρα της Wagner δεν έχει καθοριστεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο να απαγορευτεί, καθώς πρόκειται για μια μονάδα ετοιμοπόλεμη και υπάρχουν ερωτήματα για την ηγεσία της και όχι για τους μαχητές» δήλωσε ο Καρταπόλοφ στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti την Κυριακή.

Οι δηλώσεις του Καρταπόλοφ απηχούν εκείνες του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε το Σάββατο ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία για «την επιστροφή της Wagner στις βάσεις της. Όσοι μισθοφόροι μαχητές το επιθυμούν, θα υπογράψουν στη συνέχεια συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας - αυτό αφορά όσους δεν συμμετείχαν στην πορεία προς τη Μόσχα» που διέταξε ο Πριγκόζιν.

Κι ενώ παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο επικεφαλής της Wagner αυτή την ώρα και αν ήδη είναι στη Λευκορωσία όπως προέβλεπε η συμφωνία, σήμερα, η ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή, ανέφερε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν παραμένει υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ως ύποπτος για οργάνωση ένοπλης ανταρσίας.

Κι ενώ η φημολογία ήθελε ως όρο της συμφωνίας προκειμένου να αποσυρθούν οι μαχητές της Wagner την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πλάνα από επίσκεψη του Σοϊγκού σε στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία. Πρόκειται για την  πρώτη εμφάνισή του μετά την ανταρσία των μισθοφόρων Βάγκνερ το Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Άμυνας εθεάθη να επιθεωρεί τα στρατεύματα - αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη πού και πότε τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, το γόητρο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πληγεί και όπως μεταδίδει το CNN, ήταν εκπληκτικό το γεγονός το πως οι μαχητές του Πριγκόζιν  έφτασαν σε απόσταση από τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι δεν υποστηρίχθηκαν από στρατιώτες του τακτικού ρωσικού στρατού αν και ορισμένοι μπορεί να επέλεξαν να μην τους αντιμετωπίσουν.

Για τη Δύση ο ένοικος του Κρεμλίνου είναι πλέον αδύναμος. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για «πραγματικές ρωγμές στο προσωπείο της Μόσχας» ενώ, προσέθεσε ότι «πριν από 16 μήνες ο πρόεδρος της Ρωσίας εμφανιζόταν έτοιμος να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο,  και, τώρα, έπρεπε να υπερασπιστεί τη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ που δήλωσε: «Το τέρας που ο Πούτιν δημιούργησε με την Wagner, τώρα τον δαγκώνει. Το τέρας ενεργεί εναντίον του δημιουργού του».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η αποτυχημένη ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων Wagner δείχνει ότι η Μόσχα διέπραξε στρατηγικό λάθος με το να εξαπολύσει πόλεμο κατά την Ουκρανίας.

«Τα περιστατικά του σαββατοκύριακου είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας και παράλληλα μία ακόμα αποτύπωση του μεγάλου στρατηγικού λάθους που έκανε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
 

Πηγή: skai.gr