Η κυβέρνηση της Δανίας έβαζε ενδομήτρια σπιράλ σε Γροιλανδές εν αγνοία τους τη δεκαετία του '60 για να ελέγξει τον πληθυσμό

Τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν έφηβες, δέχτηκαν ενδομήτριο σπιράλ χωρίς να το γνωρίζουν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο προγράμματος της κυβέρνησης της Δανίας για μείωση στις γεννήσεις στη Γροιλανδία.

Ομάδα 67 γυναικών από τη Γροιλανδία ζητά αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δανίας, η οποία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εφάρμοσε εκστρατεία ακούσιου ελέγχου των γεννήσεων στη Γροιλανδία.

Τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, μερικές από τις οποίες εκείνη την εποχή ήταν έφηβες, δέχτηκαν ενδομήτριο σπιράλ χωρίς να το γνωρίζουν.

Η κυβέρνηση της Δανίας είχε θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων στον αυτόχθονα πληθυσμό της Γροιλανδίας.

Σχετική έρευνα για την υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, αλλά οι γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι στα 70 τους, διεκδικούν αποζημίωση τώρα ύψους 300.000 κορώνων η καθεμία.

Η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή και συνιστώσα χώρα του Βασιλείου της Δανίας, ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953.

Η κλίμακα της εκστρατείας της Δανίας αποκαλύφθηκε πέρυσι μέσα από ένα podcast που δημοσιεύτηκε από τον δανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR.

Τα εθνικά αρχεία έδειξαν ότι μόνο μεταξύ 1966 και 1970 τοποθετήθηκαν ενδομήτρια σπιράλ στις γυναίκες, μερικές ενώ ήταν μόλις 13 ετών, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος του 1969, το 35% των γυναικών στην επικράτεια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να γεννήσουν παιδιά είχαν δεχθεί σπιράλ, σύμφωνα με τον DR.

Επιτροπή που συστάθηκε από τις κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας για τη διερεύνηση του προγράμματος δεν πρόκειται να παραδώσει τα ευρήματά της πριν από τον Μάιο του 2025.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας» δήλωσε η ψυχολόγος Naja Lyberth, η οποία ξεκίνησε την αξίωση αποζημίωσης.

«Γερνάμε. Οι μεγαλύτεροι από εμάς, στους οποίους είχαν τοποθετηθεί σπιράλ τη δεκαετία του 1960, γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 1940 και πλησιάζουμε τα 80. Θέλουμε να δράσουμε τώρα».

Η κ. Lyberth είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συσκευές που τοποθετήθηκαν ήταν πολύ μεγάλες για το σώμα των κοριτσιών, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ή ακόμη και υπογονιμότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν γνώριζαν ότι είχαν τη συσκευή μέχρι που το ανακάλυψαν πρόσφατα οι γυναικολόγοι.

Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δανίας εκείνη την εποχή ότι ήθελε να ελέγξει το μέγεθος του πληθυσμού της Γροιλανδίας για να εξοικονομήσει χρήματα για την πρόνοια. «Είναι ήδη 100% σαφές ότι η κυβέρνηση παραβίασε το νόμο παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και προκαλώντας μας σοβαρή βλάβη», είπε.

Ο δικηγόρος, Mads Pramming, που εκπροσωπεί τις γυναίκες, έστειλε το λογαριασμό στο γραφείο της πρωθυπουργού Mette Frederiksen τη Δευτέρα.

Πέρυσι, η Δανία ζήτησε συγγνώμη και πλήρωσε αποζημίωση σε έξι Ινουίτ που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους τη δεκαετία του 1950 στο πλαίσιο προσπάθειας να οικοδομηθεί μια δανόφωνη ελίτ στη Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία έχει πληθυσμό μόλις 57.000 και είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο νησί και η βορειότερη περιοχή στον κόσμο.

Η περιοχή έχει τη δική της σημαία, γλώσσα και πρωθυπουργό, αν και το νόμισμα, το δικαστικό σύστημα και οι εξωτερικές υποθέσεις και οι υποθέσεις ασφάλειας εξακολουθούν να ελέγχονται από τη Δανία.

Πηγή: skai.gr