Βρετανία: Πολιτικός σύμβουλος του Τζόνσον στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό

Βρετανία: Πολιτικός σύμβουλος του Τζόνσον στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο αμφιλεγόμενος ανώτερος πολιτικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς συμμετείχε ενεργά σε τουλάχιστον ορισμένες από τις συσκέψεις της επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊό που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian.

Η σύνθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Επείγοντα (SAGE), πέρα από τους επικεφαλής, καθώς και και τα πρακτικά των συσκέψεών της, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, η μόνιμη απάντηση των μελών της κυβέρνησης στις κατηγορίες περί ολιγωρίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ότι κάθε βήμα έχει υπαγορευθεί από τους επιστημονικούς συμβούλους, έχει εντείνει το αίτημα για αποκάλυψη των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με μέλη της SAGE που επικαλείται η εφημερίδα, τόσο ο Κάμινγκς όσο και ο στενός συνεργάτης του και επιστήμονας διαχείρισης δεδομένων Μπεν Γουόρνερ έχουν συμμετάσχει σε συσκέψεις από το Φεβρουάριο και μετά «όχι μόνο ως παρατηρητές, αλλά συμμετέχοντας ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των συμβουλών».

Όπως επισημάνει ο Guardian, η αποκάλυψη «θα εγείρει ερωτηματικά για την ανεξαρτησία των επιστημονικών συστάσεων» τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση.

Ο κ. Κάμινγκς έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα με τις αμφιλεγόμενες στρατηγικές που υιοθετεί και τον αψύ χαρακτήρα του από την εποχή που ήταν ο βασικός ενορχηστρωτής της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης, επιστήμονες και πρώην στελέχη της δημόσιας διοίκησης χαρακτήρισαν «αδιανόητη» την προσπάθεια άσκησης πολιτικής επιρροής στην κορυφαία επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή, η Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτει το δημοσίευμα.

«Οι ειδικοί που συμμετέχουν (στις συσκέψεις της SAGE) διαφέρουν ανά συνάντηση ανάλογα με την εξειδίκευση που απαιτείται. Ένας αριθμός αντιπροσώπων από υπουργεία και από το Νούμερο 10 επίσης παρίστανται», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου. Πηγή από την κυβέρνηση χαρακτήρισε το δημοσίευμα «αναληθές» και «γελοίο».

Η ίδια εφημερίδα δημοσιοποιεί επίσης έγγραφο του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου από το 2019, με την υπογραφή του ανώτερου επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης και επικεφαλής της SAGE σερ Πάτρικ Βάλανς, το οποίο προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως πρέπει να έχει έτοιμο ένα συμπαγές σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας.

Το έγγραφο ανέλυε τον κίνδυνο όχι μόνο μίας πιθανής πανδημίας γρίπης, που θεωρούνταν το επικρατέστερο σενάριο, αλλά και συγκεκριμένα μία πανδημία κορωνοϊού.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι μια πανδημία θα μπορούσε να ενσκήψει σε τρία κύματα, προσβάλλοντας τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού και με μία μέτρια λοιμογόνο ικανότητα να προκαλέσει 65.600 θανάτους και οικονομικό κόστος 2,35 τρισεκατομμυρίων λιρών.

Μεταξύ άλλων καλούσε την κυβέρνηση να φροντίσει εγκαίρως για την αποθήκευση και για την εύρεση μελλοντικών προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας, καθώς και για την οργάνωση διαδικασιών διαγνωστικών ελέγχων για την ασθένεια και για την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων - δηλαδή για ενέργειες για τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται σήμερα ότι έχει ολιγωρήσει.