Αντίπαλοι στρατηγοί μάχονται για τον έλεγχο στο Σουδάν - Ποια η αφορμή για αυτή τη μάχη

Δυνάμεις πιστές σε δύο αντίπαλους στρατηγούς συναγωνίζονται για τον έλεγχο, και όπως συμβαίνει συχνά οι πολίτες έχουν υποφέρει περισσότερο, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Οι σφοδρές μάχες σε όλο το Σουδάν άφησαν στην άκρη τις όποιες ελπίδες για μια ειρηνική μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση.

Δυνάμεις πιστές σε δύο αντίπαλους στρατηγούς συναγωνίζονται για τον έλεγχο, και όπως συμβαίνει συχνά οι πολίτες έχουν υποφέρει περισσότερο, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο αγώνας για την εξουσία βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης

Ο αγώνας για την εξουσία βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκονται δύο άνδρες: ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν Abdel Fattah al-Burhan και ο διοικητής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), Mohamed Hamdan Dagalo.

Μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχοι. Oι δυο τους συνεργάστηκαν για την ανατροπή του ανατραπέντος Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Ωστόσο, εντάσεις προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση των RSF στο στρατό της χώρας, ως μέρος των σχεδίων για την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας.

Το βασικό ερώτημα: ποιος θα ήταν υποταγμένος σε ποιον στη νέα ιεραρχία.

Αυτές οι εχθροπραξίες είναι το αποκορύφωμα αυτού που και τα δύο μέρη θεωρούν ως υπαρξιακό αγώνα για κυριαρχία.

Το Σουδάν δεν είναι ξένο στην αναταραχή

Το Σουδάν δεν είναι ξένο στην αναταραχή

Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε πόσο «σεισμική» ήταν η ανατροπή του Μπασίρ. Είχε ηγηθεί της χώρας για σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν οι λαϊκές διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν για την άνοδο των τιμών του ψωμιού, τον ανέτρεψαν από την εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το βορρά, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στον Μπασίρ στο Νταρφούρ, μια αυτονομιστική δυτική περιοχή.

Μετά την ανατροπή του Μπασίρ, το Σουδάν κυβερνήθηκε από μια δυσάρεστη συμμαχία μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών ομάδων.

Όλα αυτά έληξαν το 2021, όταν η κυβέρνηση της κατανομής της εξουσίας διαλύθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις.

Το RSF έχει ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν

Το RSF έχει ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είναι η εξέχουσα παραστρατιωτική ομάδα στο Σουδάν, ο αρχηγός της οποίας, ο Νταγκάλο, έχει απολαύσει μια ταχεία άνοδο στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ του Σουδάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν ο ηγέτης των διαβόητων δυνάμεων Janjaweed του Σουδάν , που εμπλέκονταν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες.

Μια διεθνής κατακραυγή είδε τον Μπασίρ να επισημοποιεί την ομάδα σε παραστρατιωτικές δυνάμεις γνωστές ως Μονάδες Πληροφοριών Συνόρων.

Το 2007, τα στρατεύματά της έγιναν μέρος των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και, το 2013, ο Μπασίρ δημιούργησε την RSF, μια παραστρατιωτική ομάδα υπό την επίβλεψή του και υπό την ηγεσία του Νταγκάλο.

Ο Νταγκάλο στράφηκε εναντίον του Μπασίρ το 2019, αλλά όχι πριν οι δυνάμεις του ανοίξουν πυρ σε μια κατά του Μπασίρ, υπέρ της δημοκρατίας καθιστική οργάνωση στο Χαρτούμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 118 άτομα.

Αργότερα διορίστηκε αναπληρωτής του μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου που κυβερνούσε το Σουδάν σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.

Οι δύο αντίπαλοι αντικατοπτρίζονται ο ένας στον άλλον

Οι δύο αντίπαλοι αντικατοπτρίζονται ο ένας στον άλλον

Ο Μπουρχάν είναι ουσιαστικά ο ηγέτης του Σουδάν. Την εποχή της ανατροπής του Μπασίρ, ο Μπουρχάν ήταν ο γενικός επιθεωρητής του στρατού.
Η καριέρα του έχει σχεδόν παράλληλη πορεία με αυτή του Νταγκάλο.

Αναδείχθηκε επίσης, στη δεκαετία του 2000, για τον ρόλο του στις σκοτεινές μέρες της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, όπου οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή.

Ο Αλ-Μπουρχάν και ο Χεμέτντι εδραίωσαν και οι δύο την άνοδό τους στην εξουσία κερδίζοντας την εύνοια των δυνάμεων του Κόλπου.

Διοικούσαν ξεχωριστά τάγματα σουδανικών δυνάμεων, που στάλθηκαν να υπηρετήσουν με τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν αγώνα εξουσίας.

Το Σουδάν αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον

Το Σουδάν αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον

Το πότε θα τελειώσουν οι μάχες είναι ασαφές. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν τον έλεγχο σε βασικές τοποθεσίες και έχουν αναφερθεί μάχες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μέρη μακριά από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ενώ διάφορες επίσημες και μη εκτιμήσεις υπολογίζουν τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν σε περίπου 210-220.000, οι RSF πιστεύεται ότι αριθμούν περίπου 70.000 αλλά είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι.

Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν εκφράσει ανησυχία. Εκτός από τις ανησυχίες για τους αμάχους, υπάρχουν πιθανώς και άλλα κίνητρα - το Σουδάν είναι πλούσιο σε πόρους και στρατηγικά τοποθετημένο.

Το CNN είχε προηγουμένως αναφέρει πώς η Ρωσία συνεννοήθηκε με τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σουδάν για τη λαθραία μεταφορά χρυσού από το Σουδάν.

Οι δυνάμεις του Νταγκάλο, ήταν βασικός αποδέκτης της ρωσικής εκπαίδευσης και όπλων, και ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν Μπουρχάν, πιστεύεται επίσης ότι υποστηριζόταν από τη Ρωσία, προτού η διεθνής πίεση τον αναγκάσει να αποκηρύξει δημόσια την παρουσία της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, στο Σουδάν. 

Οι γείτονες του Σουδάν, η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν, αλλά στο μεταξύ το μόνο σίγουρο είναι μεγαλύτερη δυστυχία για τον σουδανικό λαό.
 

Πηγή: skai.gr