Κλείσιμο

Γιατί είναι πιθανή η αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη: Το αραβικό μέτωπο κατά της Τουρκίας

Νέα δεδομένα στον Λιβυκό εμφύλιο σηματοδοτεί η προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου προς τις δυνάμεις του Σάρατζ και την Τουρκία.  Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου, λένε οι ειδικοί, αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Σάρατζ, με τους μισθοφόρους και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς την Σύρτη. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι ξεκάθαρος: η Σύρτη είναι η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Η νεοοθωμανική επεκτατικότητα της Τουρκίας έχει θορυβήσει πολλές αραβικές χώρες. Όριο στον Ερντογάν φαίνεται να βάζουν η αιγυπτιακή στρατιωτική ισχύς και η ισχυρή οικονομική δύναμη Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 
«Εφόσον η κατάσταση στη Λιβύη αρχίσει να ξεφεύγει και εφόσον επιχειρηθεί η κατάληψη της Σύρτης από της δυνάμεις του Σάρατζ υποστηριζόμενοι από τους μισθοφόρους του Ερντογάν είναι πιθανόν να εμπλακεί στρατιωτικά για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης. 

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Αιγυπτιακός στρατός είναι από τους ισχυρότερους και θα δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του στην Λιβύη. Για τον Αλ Σίσι η ενίσχυση του Σάρατζ στην Λιβύη σημαίνει και ενίσχυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι και με την υποστήριξη της Τουρκίας απειλούν την εξουσία του στο εσωτερικό της Αιγύπτου.

«Η Σύρτη βρίσκεται ανάμεσα στην Τριπολίτιδα και την Κυρηναϊκή. Είναι το λιμάνι από που διακινείται το 70% του πετρελαίου που διοχετεύεται στην αγορά, άρα έχει τεράστια οικονομική σημασία ως προς τα έσοδα» εξήγησε ο κ. Φίλης.

«Οι περισσότερες αραβικές χώρες είναι με την Αίγυπτο και αυτό αμέσως μας δίνει την δυνατότητα να πούμε ναι, όλα δείχνουν ότι πάμε για στρατιωτική επέμβαση με πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι» σχολίασε από την πλευρά του ο  Αραβολόγος – Δρ Οικονομικών ΑΠΘ Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα. 

«Δεν είναι ευχάριστο να βρεθεί ένα τουρκικό προτεκτοράτο στα μερικά χιλιόμετρα από την Αίγυπτο. Γιατί δεν θα τελειώσει με την Αίγυπτο. Η Τουρκία έχει κάνει προτάσεις και στην Τυνησία και στην Αλγερία ασχέτως ότι δεν ανταποκρίθηκαν ακόμα» σημείωσε. «Είναι μεγάλος φόβος ο οθωμανικός επεκτατισμός στις αραβικές χώρες. Η παρελθούσα ιστορία δεν λησμονείται και φαίνεται ότι ο Σίσι θα είναι αυτός που θα απαλλάξει την περιοχή από αυτόν τον επεκτατισμό» επισημαίνει δε ο κ. Μούσσα.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και ενδεχομένως η οποιαδήποτε πολιτική λύση να απομακρύνεται» σημείωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

«Επίσης η Σύρτη είναι πλησίον και μιας στρατιωτικής βάσης, επομένως  και για γεωστρατηγικούς και για οικονομικοενεργειακούς λόγους η Σύρτη είναι ένα κρίσιμο σημείο που δεν θα ήθελε η Αίγυπτος να τον δει να περνά στην επιρροή Σάρατζ και κατ’ επέκταση στην Τουρκία» εξήγησε.


 

Πηγή: skai.gr