Κλείσιμο

«Έκανα λάθος» λέει ο Γερμανός υπουργός Υγείας μετά το σάλο για «οικειοθελή καραντίνα» των κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακάλεσε σήμερα τη χθεσινή ανακοίνωσή του περί κατάργησης της υποχρεωτικής καραντίνας για όποιον είναι θετικός στον κορωνοϊό, παραδεχόμενος ότι ήταν λανθασμένη και έστελνε στους πολίτες το «λάθος μήνυμα», είτε ότι η πανδημία έχει τελειώσει είτε ότι ο ιός έχει γίνει πολύ πιο ακίνδυνος από ό,τι πιστεύαμε.

Μέχρι τώρα οι γερμανικοί κανονισμοί προέβλεπαν δέκα ημέρες καραντίνας, με τη δυνατότητα μετά την 7η ημέρα να υποβληθεί κανείς σε διαγνωστικό τεστ και, εφόσον είναι αρνητικό, να αποδεσμευτεί. Χθες ο κ. Λάουτερμπαχ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου, η διάρκεια της καραντίνας μειώνεται στις πέντε ημέρες και ότι η τήρησή της παύει να είναι υποχρεωτική. Σήμερα ο υπουργός Υγείας, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι το μέτρο θα ανακούφιζε τις υπερφορτωμένες υγειονομικές υπηρεσίες, «αλλά το μήνυμα είναι λανθασμένο και καταστροφικό». «Έκανα λάθος εδώ. Ο κορονοϊός δεν είναι κρυολόγημα, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να απομονωνόμαστε έπειτα από μόλυνση», παραδέχτηκε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός και πρόσθεσε ότι η απομόνωση πρέπει να συνεχίσει να επιβάλλεται και να ελέγχεται από τις αρχές. Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι το λάθος είναι δικό του και δεν έχει σχέση με τους Φιλελεύθερους (FDP), οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό ασκούν στην κυβέρνηση πίεση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία.

Η διάρκεια της καραντίνας θα περιοριστεί πάντως σε κάθε περίπτωση στις πέντε ημέρες από την 1η Μαΐου, διευκρίνισε ο κ. Λάουτερμπαχ.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας των βουλευτών προκειμένου να υπερψηφιστεί πρόταση για υποχρεωτικκό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ