Ελληνικό διάβημα προς το ΥΠΕΞ Αλβανίας για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας συνελήφθη με την κατηγορία της αγοραπωλησίας ψήφων, όπως αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ - Η πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, κατόπιν οδηγιών του Νίκου Δένδια πραγματοποιεί σήμερα διάβημα στο αλβανικό ΥΠΕΞ

Σε διάβημα προχωρά η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προς το υπουργείο Εξωτερικών Αλβανίας μετά τη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Χειμάρρας συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης (11/5) από αστυνομικούς στην Αλβανία. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το himara.gr λίγο προτού «πέσει» η ιστοσελίδα, ασφαλίτες του Έντι Ράμα συνέλαβαν «δίχως αιτία» τον Φρέντη Μπελέρη με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του himara.gr στο Facebook ο Μπελέρης φαίνεται να συνομιλεί σε κεντρικό δρόμο έξω από εστιατόριο με συνεργάτες του. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες.

Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους μεταφέρουν σε κλούβα.

Ο Μπελέρης οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αυλώνα.

Αλβανικά μέσα ανέφεραν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη με την κατηγορία της αγοραπωλησίας ψήφων, που αποτελεί ειδικό ποινικό και εκλογικό αδίκημα στην Αλβανία. Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα, ότι ο Μπελέρης βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων όταν ως υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε ότι θα εργαστεί για τον «εξελληνισμό της Χειμάρρας». 

Νωρίτερα το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση εναντίον του Αλβανού πρωθυπουργού για την πόλωση του κλίματος στη Χειμάρρα.

Σύμφωνα με πηγές της Ομόνοιας, ο Μπελέρης μπορεί να είναι κανονικά υποψήφιος, παρά τη σύλληψη του, ωστόσο αν η κατηγορία εναντίον του επιβεβαιωθεί τότε θα ακυρωθουν όσες ψήφοι πάρει την Κυριακή.

Στο μεταξύ, εκτός λειτουργίας είχε τεθεί επί ώρες η ηλεκτρονική σελίδα himara.gr η οποία μετέδωσε την είδηση. Πλέον, η ιστοσελίδα λειτουργεί κανονικά. 

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σήμερα το πρωί, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας».

Πηγή: skai.gr