Ρωσική πηγή στο TASS: Η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραταθεί - Θα το ανακοινώσει ο Ερντογάν

Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε ότι η απόφαση μπορεί να ανακοινωθεί "σήμερα ή αύριο". Ωστόσο, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας ως "χειρονομία (καλής θέλησης) από τη Ρωσία"

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου, θα παραταθεί κατά 60 ημέρες, και η απόφαση πιθανόν να ανακοινωθεί πρώτα από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο TASS πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. "Η συμφωνία, νομίζω, θα παραταθεί για 60 ημέρες, αλλά η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει για τελευταία φορά. Η απόφαση για παράταση μπορεί να ανακοινωθεί "παραδοσιακά" από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του (Βλαντιμίρ Πούτιν)», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή. 

Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε ότι η απόφαση μπορεί να ανακοινωθεί "σήμερα ή αύριο". Ωστόσο, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας ως "χειρονομία (καλής θέλησης) από τη Ρωσία" με την ελπίδα ότι οι απαιτήσεις της, που κατοχυρώνονται στο μνημόνιο της Κωνσταντινούπολης της 22ας Ιουλίου πέρυσι, θα ληφθούν υπόψη. 

Μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βαρσίνιν είπε στους δημοσιογράφους ότι το ρωσικό σκέλος των συμφωνιών θα έπαυε να τηρείται, εάν η Μόσχα δεν λάβει εγγυήσεις ότι τα αιτήματά της θα ικανοποιηθούν από τις 18 Μαΐου. Αφορούν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το σύστημα SWIFT και μια σειρά άλλα θέματα. 

Συμφωνίες για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά προορίζονταν να διαρκέσουν 120 ημέρες και παρατάθηκαν για άλλες 120 ημέρες το Νοέμβριο. Η Μόσχα ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι η συμφωνία παρατάθηκε για άλλες 60 ημέρες, λέγοντας ότι αυτός θα ήταν επαρκής χρόνος για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μνημονίου που υπογράφηκε με τον ΟΗΕ. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της συμφωνίας εξαρτάται από το εάν θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τη Ρωσία. "Η έλλειψη προόδου σε αυτό το θέμα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον ολόκληρης της πρωτοβουλίας" τονίστηκε. Στις 10-11 Μαΐου, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν μια πιθανή επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και την εφαρμογή της συμφωνίας στο ρωσικό σκέλος της για προμήθεια σιτηρών και λιπασμάτων. Η ασφάλεια του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.
 

Πηγή: skai.gr