Γερμανία: Προσφέρει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,7 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο είκοσι ακόμη οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard-1 και τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T-SLM

Ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Όλοι μας ευχόμαστε το γρήγορο τέλος αυτού του φρικτού πολέμου της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού λαού, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία θα προσφέρει όση βοήθεια μπορεί, για όσο καιρό είναι απαραίτητο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Στο πλαίσιο της βοήθειας αυτής το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο είκοσι ακόμη οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard-1 και τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T-SLM, σημείωσε ο Πιστόριους.

Από την πλευρά του ο Άντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η χώρα θα λάβει και 200 αναγνωριστικά drones, 100 τεθωρακισμένα όπως και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η Γερμανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα πριν μια πιθανή επίσκεψη στη Γερμανία του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με διαρροές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Ρώμη, πρόκειται στη συνέχει να μεταβεί στη Γερμανία για να συναντηθεί αύριο Κυριακή με κυβερνητικούς αξιωματούχους και να παραλάβει το βραβείο Καρλομάγνου.

Η επίσκεψη Ζελένσκι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από το Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ