Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ: Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, θα χάσει τα πάντα» 

Ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην ΥΠΕΞ του Αμπντουλάχ Γκιούλ και ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος ΑΚΡ, κάνει τις δικές του εκτιμήσεις 

Μια ανάσα πριν από τις τουρκικές κάλπες και μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επί πρωθυπουργίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κι εκ των ιδρυτικών στελεχών του κυβερνώντος ΑΚΡ, μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τα διεθνή μέσα ως οι σπουδαιότερες παγκοσμίως για το 2023 αλλά κι ως αναμέτρηση δύο πολιτικών οραμάτων. 

Διπλωμάτης με βαθιές γνώσεις - έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη -, ο Γιασάρ Γιακίς εξηγεί στην Κορίνα Γεωργίου γιατί η πορεία της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό άρμα θα καθυστερήσει αλλά και ποιο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ερώτηση: Τα περισσότερα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τις πιο σημαντικές εκλογές του 2023, για ένα ιστορικό σημείο καμπής. Συμφωνείτε και τι πιστεύετε ότι καθιστά ιδιαίτερη αυτήν την εκλογική μάχη;

Γιασάρ Γιακίς: Η σημασία αυτών των εκλογών έγκειται στο ότι το κόμμα του Ερντογάν κυβερνά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια κι ως εκ τούτου υπάρχει προσδοκία στην τουρκική κοινή γνώμη να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση και να υπάρξει μετάβαση της εξουσίας σε άλλο κόμμα. Φυσικά το κόμμα του Ερντογάν έκανε δεκάδες λάθη κυρίως στην εξωτερική πολιτική αλλά κυρίως στον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Πιστεύω πως τουλάχιστον μια μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης είναι έτοιμη για μια αλλαγή.

Κ.Γ.: Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ενωμένη αντιπολίτευση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση στην κυριαρχία του Ερντογάν. Τι θα συμβεί κατά τη γνώμη σας αν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές;

Γ.Γιακίς: Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Αν υπάρξει πολύ μικρή διαφορά, τότε φυσικά θα βάλει τα δυνατά του να αλλάξει την πορεία των γεγονότων.

Κ.Γ.: Πολλοί λένε ότι δεν είναι απλώς δύο ηγέτες ή δύο κόμματα που αντιπαρατίθενται σε αυτές τις εκλογές, αλλά δύο οράματα. Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη σας, και προβλέπετε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Τουρκία μετά τις εκλογές; Και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Γ.Γιακίς: Βασικά η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι που θα συμβεί αύριο. Η Τουρκία μπορεί να ζήσει και χωρίς και μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν ενταχθεί σε αυτήν, τόσο το καλύτερο. Όμως, αν όχι, η Τουρκία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την διαδικασία ένταξης προκειμένου να βάλει περισσότερη τάξη στο εσωτερικό της.

Θα έχει η Τουρκία Πρόεδρο από τον πρώτο γύρο κατά τη γνώμη σας;

Γ.Γιακίς: Ίσως θα μπορούσε, διότι υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι όλος ο κόσμος έχει νιώσει τις δυσκολίες και όσον αφορά στους διανοούμενους, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Ερντογάν είναι ένας ωραίος άντρας και πιθανόν πολλές κυρίες ψηφίζουν με αυτό το κριτήριο, αλλά καθώς ο χρόνος περνά, ο λαός γίνεται όλο και φτωχότερος. Όταν δεν έχεις ψωμί για τα παιδιά σου, όταν δεν έχεις βούτυρο για τα παιδιά σου, τότε φυσικά γυρίζεις την πλάτη σου (στον Ερντογάν).

Πηγή: skai.gr