Γερμανία: Ακτιβιστές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους – Μέχρι και ασθενοφόρο εμπόδισαν!

Η Εισαγγελία του Βερολίνου έχει διατάξει έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ακτιβιστών

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν πλέον οι δράσεις των ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι προκαλούν σχεδόν καθημερινά κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους του Βερολίνου. Χθες, Δευτέρα, μια τέτοια δράση έγινε αιτία ασθενοφόρο και ειδικό σωστικό όχημα να μην μπορούν να φθάσουν στο σημείο σοβαρού ατυχήματος και να χρειαστεί η επέμβαση ελικοπτέρου.

«Σκ…, αλλά μην επιτρέπετε να σας τρομάξουν. Είναι "μάχη για το κλίμα", όχι "αγκαλίτσες για το κλίμα" και συμβαίνουν και σκ…», έγραψε στο Twitter ο Τάντζιο Μιούλερ, ένας εκ των διοργανωτών των ακτιβιστικών δράσεων, αναφερόμενος στο ατύχημα. Μια γυναίκα, η οποία επέβαινε σε ποδήλατο, χτυπήθηκε από μπετονιέρα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί για ώρα κάτω από το βαρύ όχημα.

Σύμφωνα με τη BILD, η γυναίκα νοσηλεύεται στην εντατική και κινδυνεύει τώρα με ακρωτηριασμό του ποδιού της. Οι διασώστες δεν μπορούσαν να φθάσουν στο σημείο, όπως και το ειδικό όχημα που θα μετακινούσε την μπετονιέρα. Επιπλέον, ο οδηγός του φορτηγού δέχθηκε βίαιη επίθεση από περαστικούς και νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Η Εισαγγελία του Βερολίνου έχει διατάξει έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ακτιβιστών, ενώ εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε: «Θα πρέπει τώρα να αποχαιρετίσουμε το παραμύθι της ακίνδυνης διαμαρτυρίας. Όποιος αποκλείει δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας κινδυνεύει και εμποδίζει την ικανότητα δράσης της εσωτερικής ασφάλειας και συνειδητά αποδέχεται ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για βοήθεια από την αστυνομία και την πυροσβεστική».

Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ο Φρανκ Μπάλτζερ ζήτησε την παρέμβαση των διωκτικών αρχών, καθώς, όπως είπε, εδώ και εβδομάδες αστυνομία και διασώστες πρέπει να κάνουν συνεχώς παρακάμψεις, επειδή κεντρικοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. «Μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση ήταν πολύ ήπια», δήλωσε, ενώ η γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου Ίρις Σπράνγκερ (SPD) χαρακτήρισε την κατάσταση «αφόρητη», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να θέτει κανείς σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων». Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με ανακοίνωσή του εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται αξιώσεις για αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: skai.gr