Γαλλικές εκλογές: Απόψε το κρίσιμο debate Μακρόν - Λεπέν

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή εν όψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, την Κυριακή 24 Απριλίου. Απόψε στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη διάρκεια debate, που θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.

Μεγάλο στοίχημα για την Λεπέν, η οποία βρίσκεται πίσω από τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο, είναι να αποδείξει στους Γάλλους ότι αφενός έχει το πολιτικό ανάστημα για να μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αφετέρου ότι δεν πρέπει να φοβηθούν την ακροδεξιά μετάβαση στην εξουσία.

«Ο φόβος είναι το μόνο επιχείρημα για να παραμείνει ο σημερινός πρόεδρος στην εξουσία με κάθε κόστος» δήλωσε η Λεπέν σε νέο προεκλογικό βίντεο την Τρίτη, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι θέλει να τρομοκρατήσει τους πολίτες σχετικά με το τι θα σήμαινε μια ακροδεξιά προεδρία για τη Γαλλία.

Για τον Μακρόν, πιθανώς η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην ακουστεί αλαζόνας, μια κριτική που ακούγεται συχνά για τον Γάλλο πρόεδρο από πολλούς ψηφοφόρους, ενώ «χτυπάει» στα κενά που βλέπει στα πολιτικά σχέδια της Λεπέν και προβάλλει την πενταετή εμπειρία του στην εξουσία.

«Οι Γάλλοι τη βλέπουν τώρα ως πιθανή πρόεδρο, σε αντίθεση με το 2017. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε ότι θα είναι κακή πρόεδρος» είπε πηγή κοντά στον Μακρόν, προσθέτοντας ότι «θα αντικρούσει το σχέδιό της και θα αποδείξει ότι είναι ασυνεπής και μη ρεαλιστική».

Όταν ο Μακρόν και η Λεπέν βρέθηκαν αντίπαλοι για πρώτη φορά για την προεδρία, το 2017, η συζήτηση ήταν καταστροφική για την ευρωσκεπτικίστρια υποψήφια.

Τότε η Λεπέν είχε μπερδέψει τις σημειώσεις της και είχε χάσει τα λόγια της, ενώ η συζήτηση είχε επιτρέψει στον άπειρο ακόμη Μακρόν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ήταν ικανός να γίνει πρόεδρος.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, σημειώνει το Reuters.

Πλέον ο Μακρόν βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στην εξουσία, γεγονός που θα επιτρέψει στην Λεπέν να του ασκήσει κριτική για τις πολιτικές επιλογές του.

Πηγή: skai.gr