Γαλλία: Τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι - ανακρίθηκε Τυνήσιος για την επίθεση

Ένας 29χρονος Τυνήσιος, που ανακρίθηκε στη Γαλλία στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική επίθεση με μαχαίρι στην εκκλησία της Νίκαιας, υπάρχουν υποψίες ότι έκανε τη μεταναστευτική διαδρομή μαζί με τον δράστη της επίθεσης, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές, ενώ ήρθησαν σήμερα τρεις προφυλακίσεις.

Αυτός ο Τυνήσιος πολίτης, που συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα στο Γκρας (Αλπ-Μαριτίμ), «υπάρχουν υποψίες ότι συναναστράφηκε τον ύποπτο κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού του ταξιδιού», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Αυτός «σίγουρα» έφθασε πολύ πρόσφατα στη Γαλλία, πρόσθεσε η πηγή.

«Είναι πιθανό να ταξίδεψε μαζί» με τον δράστη της επίθεσης, Μπραχίμ Ισάουι, Τυνήσιο επίσης, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Σήμερα, τελούσε ακόμα υπό κράτηση μαζί με δύο άνδρες 25 και 63 ετών, που ήταν παρόντες στο σπίτι του.

Τρεις άνδρες που συνελήφθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νίκαια, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμιά κατηγορία εναντίον τους, διευκρίνισε δικαστική πηγή.

Ο Μπραχίμ Ισάουι, 21 ετών, ο οποίος είχε ποινικό μητρώο -- βία και ναρκωτικά -- έφυγε από την πόλη Σφαξ, στην κεντρική Τυνησία, στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Έφτασε παράνομα στην Ευρώπη, πρώτα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στις 20 Σεπτεμβρίου, και αποβιβάστηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στο Μπάρι, στη νότια Ιταλία, στις 9 Οκτωβρίου.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ισάουι έφτασε στη Νίκαια την Τρίτη. Εντοπίστηκε από κάμερες βιντεοπαρακολούθησης κοντά στην εκκλησία μια μέρα πριν από το περιστατικό.

Οι ερευνητές βασίζονται κυρίως στη χρήση των δύο κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν στα πράγματά του και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία για να ιχνηλατηθεί το ταξίδι του, να αποσαφηνιστεί ο λόγος για το ταξίδι του και να προσδιοριστεί εάν είχε συνεργούς.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τυνησίας Χισάμ Μεσίσι κάλεσε το Σάββατο τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να συνεργαστούν πλήρως με τις γαλλικές αρχές στην έρευνα που διενεργεί η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ