Συναγερμός στη Γαλλία: Νέες απειλές για βόμβες σε 14 αεροδρόμια - Εκκενώθηκαν ξανά οι Βερσαλλίες

Εκκενώθηκαν αεροδρόμια ξανά καθώς και οι Βερσαλλίες μετά από νέες απειλές για βόμβα - 18 συλλήψεις μέσα σε 48 ώρες σε σχέση με τους συναγερμούς αυτούς, που επηρεάζουν επίσης σχολεία και τουριστικά μέρη, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών

Δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια έγιναν στόχος συναγερμών για βόμβα σήμερα το πρωί στη Γαλλία, και τρία εκκενώθηκαν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, διαταράσσοντας για τρίτη συνεχή ημέρα τις γαλλικές αερομεταφορές, ενόψει των διακοπών των Αγίων Πάντων που συμπίπτουν με τις σχολικές διακοπές το φθινόπωρο. Παράλληλα, οι Βερσαλλίες εκκενώθηκα ξανά μετά από σχετική προειδοποίηση.

«Σήμερα στις 12:00, ένας νέος συναγερμός για βόμβα μας αναγκάζει να εκκενώσουμε ξανά το αεροδρόμιο. Θα σας κρατάμε ενήμερους γρήγορα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook το αεροδρόμιο του Bordeaux το οποίο λίγο αργότερα ανέφερε «Επιτρέπεται το επιχειρησιακό προσωπικό να εισέλθει στον εναέριο σταθμό για να προετοιμαστεί για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση, το αεροδρόμιο θα επαναλειτουργήσει για τους επιβάτες».

Παράλληλα, το Παλάτι των Βερσαλλιών αναφέρει σε ανάρτησή του στο X/ twitter πως: «Για λόγους ασφαλείας, το Παλάτι των Βερσαλλιών εκκενώνει τους επισκέπτες και θα ανοίξει ξανά μόλις γίνουν οι έλεγχοι. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

Σύμφωνα με αερολιμενικές πηγές, η διατάραξη της κυκλοφορίας στα αεροδρόμια επηρέασε 14 περιφερειακές πλατφόρμες, δύο εκ των οποίων εκκενώθηκαν, του Μπορντό, νοτιοδυτικά, και του Μπεζιέ, νότια.

Αρκετά άλλα έλαβαν απειλητικά μηνύματα, όπως το αεροδρόμιο της Ρεν, δυτικά, το οποίο επίσης εκκενώθηκε "προληπτικά", σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες.

Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα που τέτοιοι συναγερμοί διαταράσσουν τη λειτουργία των αεροδρομίων, καθώς οι σχολικές διακοπές για το φθινόπωρο -- μέσα Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου -- συνώνυμο της αυξημένης κινητικότητας, αρχίζουν σήμερα το βράδυ σε όλη τη Γαλλία.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έκανε λόγο για 18 συλλήψεις μέσα σε 48 ώρες σε σχέση με τους συναγερμούς αυτούς, που επηρεάζουν επίσης σχολεία και τουριστικά μέρη.

Οι συναγερμοί πληθαίνουν εδώ και μέρες στη Γαλλία, κυρίως μετά την επίθεση του τζιχαντιστή που στοίχισε τη ζωή στον εκπαιδευτικό Ντομινίκ Μπερνάρ στη βόρεια πόλη Αράς.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε την Τετάρτη ότι για κάθε απειλή θα γίνεται καταγγελία. Η ποινή μπορεί να είναι φυλάκιση έως δύο έτη και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Δεκατέσσερα γαλλικά αεροδρόμια έλαβαν και χθες σχετικές απειλές 

Δεκατέσσερα γαλλικά αεροδρόμια έλαβαν και χθες απειλές για επιθέσεις και "τουλάχιστον οκτώ αεροδρόμια" προχώρησαν σε εκκενώσεις απέναντι σε αυτές τις απειλές για βόμβα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Χθες οι εκκενώσεις αφορούσαν, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή, τα αεροδρόμια της Μπρεστ, της Καρκασόν, της Ρεν, της Ταρμπ, του Μπορντό-Μερινιάκ, της Μπεζιέ, του Μονπελιέ και της Ναντ.

Ορισμένα αεροδρόμια έκαναν τα ίδια ανακοινώσεις για το θέμα.

«Νέος συναγερμός για βόμβα επιβάλλει την εκκένωση του αεροδρομίου τώρα. Θα σας κρατάμε ενήμερους», ανέφερε το αεροδρόμιο του Bordeaux και λίγο αργότερα με νέα ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως «το επιχειρησιακό προσωπικό επαναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ο εξοπλισμός είναι πάλι σε λειτουργία. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, οι επιβάτες θα έχουν ξανά πρόσβαση στα αεροδρόμια».

«Το αεροδρόμιο της Lille εκκενώνεται μετά από απειλή για βόμβα. Οι υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας βρίσκονται στο χώρο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο x/twitter το αεροδρόμιο της Lille και λίγο αργότερα με νεότερη ενημέρωση του ανακοίνωσε πως έληξε ο συναγερμός και γίνεται αταδιακή επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Fin de l’alerte
Réouverture progressive de l’aéroport

— Aeroport de Lille✈ (@Aeroport_Lille) October 19, 2023

L’Aéroport de Lille est en cours d’évacuation suite à une alerte à la bombe.
Les services de sécurité de l’Etat sont sur place.

— Aeroport de Lille✈ (@Aeroport_Lille) October 19, 2023

Les voyageurs de l'aéroport de Nantes évacués à cause d'une nouvelle alerte. C'est la deuxième en 24h. pic.twitter.com/2D4vxUQotb

— France Bleu Loire Océan (@bleuloireocean) October 19, 2023

Ήδη προχθες, Τετάρτη, η πλειονότητα των μεγάλων γαλλικών αεροδρομίων, εκτός των δύο του Παρισιού, εκκενώθηκαν προσωρινά έπειτα από απειλές, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 130 πτήσεις και να σημειωθούν αμέτρητες καθυστερήσεις. 

Πηγή: skai.gr