«Στερεύει» από επιλογές ο Μακρόν; «Non» του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών σε συνασπισμό

Μετά από συνάντηση μιας ώρας που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, ο Κριστιάν Ζακόμπ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το κόμμα του σκοπεύει να παραμείνει στην αντιπολίτευση

O Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να «στερεύει» από επιλογές στη μάχη που δίνει για την επιβίωση της κυβέρνησής του μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση. 

Μετά από συνάντηση μιας ώρας που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, ο Κριστιάν Ζακόμπ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το κόμμα του σκοπεύει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, κάτι που απομακρύνει, προσώρας τουλάχιστον, το ενδεχόμενο συνασπισμού με την παράταξη του Μακρόν Μαζί. Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 61 βουλευτές.

«Δεν πρόκειται να προδώσουμε αυτούς που έδειξαν πίστη σε εμάς. Αυτοί που μας ψήφισαν δεν το έκαναν για να μπορέσουμε να μπούμε με απερισκεψία σε έναν παλιού τύπου συνασπισμό», είπε ο Τζακόμπ στους δημοσιογράφους. 

Πάντως, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών είπε ότι το κόμμα του θα είναι «υπεύθυνο» και δεν θα «μπλοκάρει τους θεσμούς», φαινομενικά ανοίγοντας την πόρτα της συνεργασίας σε βάση στήριξης ανά νομοσχέδιο. 

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ,, μέλη της αριστερής συμμαχίας NUPES (Νέα Οικολογική και Κοινωνική Πολιτική Ένωση), συναντήθηκαν επίσης με τον Μακρόν, αν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος ηγείται του NUPES, δεν έχει προγραμματιστεί να πράξει κάτι ανάλογο. 

Πάντως ο Φορ υιοθέτησε μια πιο συμφιλιωτική στάση μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει με την κυβέρνηση εάν λάβει μέτρα για το βασικό ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Στόχος είναι να «οικοδομηθούν  λύσεις για να υπηρετήσουν τους Γάλλους» σε μια εποχή που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» σε σχέση με αυτή της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε ένας προεδρικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή: skai.gr