Θα εξαχθεί και στην Ευρώπη το πολιτικό πρόβλημα του Μακρόν;

«Εάν κάθε Γάλλος υπουργός που δεσμεύεται για ένα κείμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει στη συνέχεια να αναζητήσει μια ad hoc πλειοψηφία για να το επικυρώσει στην Εθνοσυνέλευση, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές» λέει σύμφωνα με την εφημερίδα Les Échos βετεράνος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας απασχολούν αναλυτές και μέσα ενημέρωσης, δυο ημέρες πριν αναχωρήσει ο πρόεδρος Μακρόν για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη Γαλλία η ευθύνη της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής ανήκει ως επί το πλείστον στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο ερωτήματα υπάρχουν για τα εφεξής περιθώρια των διπλωματικών του κινήσεων.

«Εάν κάθε Γάλλος υπουργός που δεσμεύεται για ένα κείμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει στη συνέχεια να αναζητήσει μια ad hoc πλειοψηφία για να το επικυρώσει στην Εθνοσυνέλευση, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές» λέει σύμφωνα με την εφημερίδα Les Échos ένας βετεράνος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εάν μειωθεί η ικανότητα του αρχηγού του κράτους να πραγματοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις, η επιρροή του στην ευρωπαϊκή σκηνή θα μειωθεί ανάλογα» προσθέτει ο Τιερί Σοπέν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ντελόρ, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεδομένης της δυσκολίας του Γερμανού καγκελάριου Σολτς να επιβληθεί και της εγγύτητας των ιταλικών βουλευτικών εκλογών που θα μειώσουν την εξουσία του Ντράγκι.

Σύνηθες πρόβλημα...

Από την άλλη, αυτό που εκλαμβάνεται ως σεισμός στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι ασύνηθες, αναφέρει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη, πολύ λίγα κόμματα έχουν απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση Σάντσεθ ήταν από την αρχή μειοψηφία», αναφέρει ενδεικτικά αξιωματούχος της Επιτροπής, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πιστεύουν ότι η νέα κατάσταση μπορεί να είναι επωφελής, καθώς αναγκάζει την Εθνοσυνέλευση να αποκτήσει μια νέα κουλτούρα συνασπισμού.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που είναι παρούσες, όπως συνήθως γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε η Βαλερί Χαγέρ, Γαλλίδα ευρωβουλευτής της ομάδας Μακρόν.

«Για την ψήφιση των ευρωπαϊκών κειμένων, υπάρχουν οι απαραίτητες ψήφοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε να συγκεντρωθεί μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Όλα θα εξαρτηθούν από την ψυχική τους κατάσταση, ελπίζω ότι θα υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Γαλλίας» προσθέτει η πολιτικός.

Άλλοι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ο Μακρόν διαθέτει τα μέσα για να κρατήσει το ευρωπαϊκό πηδάλιο. «Η Ευρώπη θα παραμείνει προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει ο Σεμπαστιάν Μπαγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ντελόρ.

«Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία» αναφέρει από πλευράς της η Figaro.

«Tα υψηλά ποσοστά της Λεπέν είναι πολύ κακά νέα για την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε αν πρόκειται για μια μοναδική γαλλική τάση ή αν θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ» σχολιάζει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ