Γαλλία: Αυξάνεται η πίεση κατά της κυβέρνησης Μακρόν - Kατατέθηκαν προτάσεις μομφής

Οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης - Πρόταση μομφής κατέθεσαν και οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης (RN).

Ολοένα και αυξάνεται η πίεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφασή του να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές διαδηλώσεις στη χώρα καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση με 91 υπογράφοντες από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η Nupes (η συμμαχία της Αριστεράς).

«Η ψήφιση επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατή την έξοδο από την κορυφή μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας εκφράζοντας τη λύπη του που «οι συνάδελφοι του LR δεν υπογράφουν», αλλά ελπίζει να υπερψηφίσουν.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσαν με τη σειρά τους και οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης (RN).  «Και θα ψηφίσουμε υπέρ όλων των προτάσεων μομφής που υποβλήθηκαν», είπε η βουλευτής Laure Lavalette.  Ωστόσο, η πρόταση μομφής από το «Liot» μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα. 

Τα συνδικάτα, και οι περισσότεροι ψηφοφόροι, διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Οι Γάλλοι είναι βαθιά προσκολλημένοι στη διατήρηση της επίσημης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη. Σοβαρά επισόδεια προκλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από διαδηλωτές που αντιδρούν στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις ενώ συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και απέκλεισαν για λίγο τον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού την Παρασκευή. Επίσης, αρκετά περιφερειακά διασυνδικάτα έχουν ήδη ανακοινώσει νέες κινητοποιήσεις, πριν από αυτή που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου.

Πηγή: skai.gr