Bloomberg: Έκτακτα μέτρα από την Ε.Ε ως αντίδοτο για τη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου- Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Η Κομισιόν σε έγγραφό της επισημαίνει ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος η Μόσχα να κλείσει εντελώς της στρόφιγγα αερίου 

Μεγάλο κίνδυνο η Μόσχα να διακόψει οριστικά τις ροές φυσικού αερίου βλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Bloomberg και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να συστήσει πακέτο πρσθετων μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κάθε χώρα της Ε.Ε προκειμένου να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και να μειώσει το μελλοντικό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ε.Ε σχεδιάζει μια σειρά από δράσεις, όπως η μειωμένη χρήση θέρμανσης και ψύξης για να μετριάσει τις επιπτώσεις. 

«Η άμεση δράση θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού κατά το ένα τρίτο», επισημαίνει η Κομισιόν στο έγγραφο, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές πριν από την τελική του έγκριση στις 20 Ιουλίου. «Ανεξάρτητα από μια βραχυπρόθεσμη διαταραχή, η έγκαιρη κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της διαδικασίας πλήρωσης των αποθηκών θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία», προσθέτει. 

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την Ένωση είναι να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για τον χειμώνα, οπότε και κορυφώνεται η ζήτηση για θέρμανση.

Πάντως, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής από τον Ιούλιο, η αποθήκευση θα μπορούσε να κυμανθεί μόλις σε 65% έως 71% στις αρχές Νοεμβρίου, σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο του 80%, σύμφωνα με το έγγραφο.

Αν η στρόφιγγα κλείσει αργότερτα, για παράδειγμα τον Οκτώβριο, ο κίνδυνος να «ξεμείνει» η Ευρώπη από αέριο είναι μικρότερος, ενώ θα υπήρχε και το χρονικό περιθώριο να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg, οι συνολικές ροές από τη Ρωσία είναι τώρα λιγότερες από το 30% του μέσου όρου από το 2016 έως το 2021. 

«Η κατάσταση του φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή», σημειώνεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται ότι «όλοι μπορούν να εξοικονομήσουν αέριο, ακόμη και αν ανήκουν σε προστατευόμενους τομείς, όπως τα νοικοκυριά ή τα κτίρια που διαχειρίζονται δημόσιες αρχές, οι βιομηχανίες που έχουν δυνατότητες αλλαγής καυσίμου και, ανάλογα με το εθνικό πλαίσιο, αλλά και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας».

Το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν στα κράτη - μέλη περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

- αλλαγή καυσίμου, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην παραγωγή ενέργειας, για την προληπτική εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

- μέτρα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών ή των διαγωνισμών, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες.

- ενημερωτικές εκστρατείες για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και υποχρεωτικά όρια κατά τη διάρκεια ενός επιπέδου συναγερμού κρίσης.

Gazprom: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την καλή λειτουργία του Gazprom

Στο μεταξύ, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Bloomberg