Φυσικό αέριο: Σιγή ιχθύος από τον Πούτιν - Τα εφιαλτικά σενάρια για την Ευρώπη

Από τη μερική διακοπή της παροχής αερίου επηρεάζονται 12 χώρες στην Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα ανοίξει ξανά η στρόφιγγα του Nord Stream 1, του πιο βασικού αγωγού διοχέτευσης ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη, περιμένει να δει τι θα κάνει τελικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τη ροή του φυσικού αερίου. Η στρόφιγγα του Nord Stream 1, του πιο βασικού αγωγού διοχέτευσης ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι κλειστή για δεύτερη ημέρα και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα ξανανοίξει. Ο Πούτιν πάντως τηρεί σιγή ιχθύος.

Από τη μερική διακοπή της παροχής αερίου επηρεάζονται 12 χώρες στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της διεθνούς αρχής ενέργειας, προειδοποίησε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης τόσο ως προς το εύρος, όσο και ως προς την πολυπλοκότητά της.

Εφιαλτικό σενάριο από την Goldman Sachs

Η Goldman Sachs, παρουσίασε ένα εφιαλτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου.
Προειδοποιεί ότι τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου για τα νοικοκυριά θα εκτοξευθούν στα 500 ευρώ μηνιαίως. 

Συγκεκριμένα, προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. 

Στην περίπτωση αυτή ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% (!!) συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020. 

Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια άνοδο του ενεργειακού κόστους της τάξεως του 65% στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου. 
 

Πηγή: skai.gr