Κλείσιμο

«Αλληλεγγύη στην Ταρανέ Αλιντουστί»- Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ των Καννών για την φυλάκιση της διάσημης Ιρανής ηθοποιού

"Αλληλέγγυο με την ειρηνική μάχη που διεξάγει για την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών", το Φεστιβάλ των Καννών της απηύθυνε σήμερα "την αμέριστη υποστήριξή του" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Φεστιβάλ των Καννών "καταδικάζει σθεναρά" τη σύλληψη και απαιτεί την "άμεση απελευθέρωση" της Ιρανής ηθοποιού και ακτιβίστριας Ταρανέ Αλιντουστί, που συνελήφθη προχθές, Σάββατο, στο Ιράν, επειδή υποστήριξε το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα της.

"Αλληλέγγυο με την ειρηνική μάχη που διεξάγει για την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών", το Φεστιβάλ των Καννών της απηύθυνε σήμερα "την αμέριστη υποστήριξή του" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ταρανέχ Αλιντουστί είναι η πιο γνωστή προσωπικότητα που έχει συλληφθεί σε σχέση με το κίνημα αμφισβήτησης που συγκλονίζει το Ιράν εδώ και τρεις μήνες.

Αρκετές προσωπικότητες του ιρανικού κινηματογράφου έχουν συλληφθεί από τις αρχές ακόμη και πριν από το τρέχον κύμα διαμαρτυρίας, όπως οι σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασουλόφ και Τζαφάρ Παναχί, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση.

Διασημότητες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν από το Σαββατοκύριακο το Ιράν να αφήσει ελεύθερη την ηθοποιό και ακτιβίστρια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε στο AFP "βαθιά ανησυχία" για τη σύλληψή της, υπογραμμίζοντας πως "όλοι οι συλληφθέντες επειδή διαδήλωσαν ειρηνικά πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι".

Το βρετανικό συγκρότημα Pet Shop Boys, καταγγέλλοντας τη "φασιστική κυβέρνηση" στο Ιράν, δημοσιοποίησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της ηθοποιού και συνδέσμους που παραπέμπουν σε άρθρα για τη σύλληψή της.

"Η θαρραλέα ηθοποιός του Ιράν συνελήφθη", έγραψε στο Instagram η συνάδελφός της Γκολσιφτέχ Φαραχανί, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο Ιράν προτού διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Ταρανέ Αλιντουστί "είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και αναγνωρισμένες ηθοποιούς του Ιράν", έγραψε η Κάμερον Μπέιλι, διευθύντρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Τορόντο, στον Καναδά. "Ελπίζω πως θα απελευθερωθεί σύντομα για να συνεχίσει να εκπροσωπεί τη δύναμη του ιρανικού κινηματογράφου".

Η Ταρανέ Αλιντουστί, 38 ετών, είναι γνωστή στο εξωτερικό για τους ρόλους της στις ταινίες του σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, μεταξύ των οποίων "Ο εμποράκος", Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2017. Έχει παίξει επίσης στην ταινία του Σαϊντ Ρουστάγι "Leila's Brothers" που παρουσιάστηκε φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών

Η διάσημη Ιρανή ηθοποιός και ένθερμη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ταρανέ Αλιντουστί, συνελήφθη στο Ιράν, εν μέσω του κινήματος διαδηλώσεων που εισέρχεται στον τέταρτο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μμε.

Γνωστή για τους ρόλους της σε πολλές ταινίες του σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, η Ταρανέ Αλιντουστί έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της με αναρτήσεις στο Instagram στις διαδηλώσεις, που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη επειδή παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

Mένω στο Ιράν και θα «πληρώσω το τίμημα»

«Η Ταρανέ Αλιντουστί συνελήφθη για τις πρόσφατες ενέργειές της στη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών και περιεχομένου και για υποκίνηση πρόκλησης χάους», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, χωρίς να αναφέρει τον τόπο της σύλληψης.

Η 38χρονη ηθοποιός κατήγγειλε τις αρχές στις 8 Δεκεμβρίου για τον απαγχονισμό του Μοχσέν Σεκαρί, ο οποίος εκτελέστηκε αφού κατηγορήθηκε για «πόλεμο κατά του Θεού», βάσει του ισλαμικού νόμου.

«Οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός παρακολουθεί αυτό το λουτρό αίματος χωρίς να αντιδρά αποτελεί μια ντροπή για την ανθρωπότητα», έγραψε στο Instagram.

Τον Νοέμβριο, είχε υποσχεθεί να παραμείνει στη χώρα της, να «πληρώσει το τίμημα» που θα χρειαζόταν για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να σταματήσει να εργάζεται για να στηρίξει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, χιλιάδες Ιρανοί και περίπου 40 αλλοδαποί έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι κατηγορούνται σε σχέση με τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. Συνολικά 23 άνδρες απαγχονίστηκαν αφού κρίθηκαν ότι είχαν σχέση με τις ταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ