Νόμιμες κρίθηκαν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στη Ρουάντα

Ο δικαστής Λιούις είπε πως το αμφιλεγόμενο μέτρο που υιοθετήθηκε αρχικά τον Απρίλιο από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον «συνάδει» με τη διεθνή σύμβαση για τους πρόσφυγες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν επί βρετανικού εδάφους μέσω παράτυπων οδών είναι νόμιμο, αποφάνθηκε ανώτερο αστικό δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο δικαστής Λιούις είπε πως το αμφιλεγόμενο μέτρο που υιοθετήθηκε αρχικά τον Απρίλιο από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον «συνάδει» με τη διεθνή σύμβαση για τους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά, ο δικαστής πρόσθεσε πως οι περιπτώσεις των πρώτων αιτούντων άσυλο που αποφασίστηκε να σταλούν στην αφρικανική χώρα δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς.

Παρέπεμψε ως εκ τούτου τις υποθέσεις τους στη νυν Υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν για εκ νέου αξιολόγηση.

Στην πρώτη της αντίδραση η αρμόδια για τη μετανάστευση κα Μπράβερμαν χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι η ριζοσπαστική συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με τη Ρουάντα θα παρέχει στους μετανάστες που θα μεταφερθούν εκεί την κατάλληλη στήριξη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους επί αφρικανικού εδάφους, «ενώ παράλληλα θα διαταράξει το επιχειρηματικό μοντέλο των συμμοριών λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που βάζει σε κίνδυνο ζωές με επικίνδυνα και παράνομα ταξίδια με μικρές λέμβους».

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει το μέτρο ως «έναν από τους μόνους ανθρώπινους τρόπους» να σταματήσει η εκμετάλλευση μεταναστών από συμμορίες διακινητών. Ωστόσο οργανώσεις αρωγής και ανθρωπιστικοί φορείς έχουν κατακρίνει την πολιτική αυτή διότι υποστηρίζουν ότι στερεί από τους μετανάστες αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Η πρώτη πτήση απέλασης προς τη Ρουάντα επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο με τέσσερις επιβαίνοντες, όμως τελικά αναβλήθηκε μετά από νομικές πρόσφυγες στη Βρετανία και παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι διάδοχοι του κ. Τζόνσον, τόσο η Λιζ Τρας όσο και ο Ρίσι Σούνακ επέμειναν ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί.
 

Πηγή: skai.gr