Πάπας Φραγκίσκος: Να τονίζουμε την σημασία της «προγαμιαίας αγνότητας» ακόμη και σε ζευγάρια που συζούν

«Ακόμα κι αν βρεθείτε να μιλάτε με ζευγάρια που συζούν, δεν είναι ποτέ άχρηστο να μιλάτε για την αρετή της αγνότητας», υποστηρίζει ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα (15/6) έστειλε στο Λαϊκό Δικαστήριο έγγραφο που χαράσσει τις νέες γραμμές για την προετοιμασία του γάμου, στο οποίο λέει πως «δεν πρέπει ποτέ να λείπει από την Εκκλησία το θάρρος να προτείνει την πολύτιμη αρετή της αγνότητας, παρόλο που αυτό έρχεται πλέον σε ευθεία αντίθεση με την κοινή νοοτροπία».

Ο Πάπας είπε ότι το Έγγραφο χαράσσει μια πορεία προς την ουσία της κατήχησης, με βάση το αρχαίο μοντέλο προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να χτίσουν το γάμο τους στον βράχο της πίστης.

Πολλά ζευγάρια, σημείωσε, προετοιμάζονται μόνο επιφανειακά πριν από το γάμο τους και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να τον θέσουν σε τόσο αδύναμες βάσεις που «να καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μην μπορεί να αντέξει ούτε τις πρώτες αναπόφευκτες κρίσεις».

«Οι αποτυχίες στον γάμο φέρνουν μαζί τους μεγάλα βάσανα και αφήνουν βαθιές πληγές στους ανθρώπους. Απογοητεύονται, πικραίνουν και, στις πιο οδυνηρές περιπτώσεις, καταλήγουν να μην πιστεύουν πλέον στην δύναμη της αγάπης, που δίνεται από τον ίδιο τον Θεό στην καρδιά του ανθρώπου».

"Η Εκκλησία πρέπει να στηρίζει τα ζευγάρια που επιδιώκουν να παντρευτούν χριστιανικά, έμψυχωμένα από την επιθυμία για δικαιοσύνη" αναφέρει ο Ποντίφικας.

Για τον Πάπα, όπως καμία μητέρα δεν ξεχωρίζει τα παιδιά της, ούτε η Εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίζει διαφορετικά τα τέκνα της. Επομένως, πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια στην στήρηξη αρραβωνιασμένων ζευγαριών και ώθηση προς το γάμο.

Τα παντρεμένα ζευγάρια, είπε, είναι πραγματικά «φύλακες της ζωής», όχι μόνο επειδή γεννούν παιδιά, τα μεγαλώνουν και αναλαμβάνουν την ανατροφή τους, αλλά και επειδή φροντίζουν τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους και αφοσιώνονται στην υπηρεσία των ανθρώπων. 

«Ο στόχος είναι να περπατήσουμε μαζί με ζευγάρια ένα σημαντικό κομμάτι δρόμου στο ταξίδι της ζωής, ακόμη και μετά τον γάμο, ειδικά σε στιγμές κρίσης ή αποθάρρυνσης», είπε ο Πάπας.

Πρόσθεσε πως «αξίζει τον κόπο να βοηθήσουμε τους νέους συζύγους να ξέρουν πώς να βρίσκουν το χρόνο να εμβαθύνουν τη φιλία τους και να υποδεχτούν τη χάρη του Θεού. Σίγουρα η προγαμιαία αγνότητα ευνοεί αυτόν τον δρόμο» και «ακόμα κι αν βρεθείτε να μιλάτε με ζευγάρια που συζούν, δεν είναι ποτέ άχρηστο να μιλάτε για την αρετή της αγνότητας».