«Απογοήτευση» Λονδίνου για τη νομική αντίδραση της ΕΕ στο νομοσχέδιο τροποποίησης του Πρωτοκόλλου Β. Ιρλανδίας 

Η Κομισιόν έδωσε περιθώριο δύο μηνών στο Λονδίνο να απαντήσει στη νομική προσφυγή. Μετά από τους δύο μήνες οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στα δικαστήρια

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση για την απόφαση της ΕΕ να επαναρχίσει νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου μετά από την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό τη μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Λονδίνο είπε ότι είναι «απογοητευτικό που η ΕΕ επέλεξε να επαναρχίσει τις νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με τις περιόδους χάριτος που ισχύουν και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από το πρωτόκολλο από το να γίνουν χειρότερα».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως προτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει μια λύση μέσα από διαπραγμάτευση, αλλά οι προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν είμαι ίδιες με αυτές που συζητούνται επί μήνες και δεν λύνουν τα προβλήματα. «Σε πολλές περιπτώσεις μας πηγαίνουν προς τα πίσω σε σχέση με ισχύουσες διευθετήσεις», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν έδωσε περιθώριο δύο μηνών στο Λονδίνο να απαντήσει στη νομική προσφυγή αναφορικά με την «παράνομη» κίνηση προς μονομερή τροποποίηση του πρωτοκόλλου, δηλαδή μιας διεθνούς συμφωνίας. Μετά από τους δύο μήνες οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Πηγή: skai.gr