Φον ντερ Λάιεν: Δεν πέτυχε ο εκβιασμός της Μόσχας - Φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες σε Πολωνία και Βουλγαρία

Την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου σε  Βαρσοβία και Σόφια.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας αφορά και την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει στην ουσία τη βοήθεια προς τη γειτονική χώρα, πριν συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του στο Μαξίμου.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα καλυφθούν οι ανάγκες σε φυσικό αέριο τόσο στην Πολωνία, όσο και στη Βουλγαρία. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ανάγκες σε φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα και αναφέρθηκε σε κινήσεις που θα επιταχύνουν την «πράσινη» παραγωγή ενέργειας, ώστε η Ευρώπη να μειώσει μέσα στο τρέχον έτος το ποσοστό εξάρτησής της από τις πηγές του άνθρακα και ειδικότερα από τις ρωσικές πηγές.

Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν έστειλε «μήνυμα» και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως απέτυχε στην προσπάθειά του να διχάσει τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η Ευρώπη προχωρά μπροστά στην ενέργεια και θα φροντίσει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πηγές το συντομότερο δυνατό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η προσπάθεια της Μόσχας να μας εκβιάσει, χρησιμοποιώντας τις πηγές άνθρακα που διαθέτει», αλλά «η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη και σε συνεργασία μεταξύ των μελών της και των συνεργατών της», ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν: 

Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σήμερα συναντήθηκε η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση. Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η φον ντερ Λάιεν. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.

Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη. Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».

Παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή σε ρούβλια

Σε ερώτηση για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Η Ευρώπη αντέδρασε άμεσα στις κινήσεις της Μόσχας

Νωρίτερα, η Ευρώπη είχε προαναγγείλει τη συντονισμένη απάντηση στη Μόσχα μετά τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε διαμηνύσει ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να απαντήσει στον εκβιασμό της Ρωσίας με το φυσικό αέριο.

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο ότι παραμένουμε ενωμένοι και με αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που επηρεάζονται», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής στη δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Σχεδιάζουμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Ρωσικό αέριο τέλος σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

«Συναγερμός» και στην Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και Πολωνία, θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 15.30 μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Βούλγαρο ομόλογό τουKiril Petkov για το θέμα και του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: skai.gr