Φιδονήσι: Γιατί η Ρωσία δεν μπόρεσε να κρατήσει το στρατηγικής σημασίας νησί της Μαύρης Θάλασσας

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια για τις δυνάμεις του Πούτιν τόσο από στρατηγικής άποψης, όσο και από άποψης γοήτρου.

Το μικρό νησάκι που είχε στην κατοχή της η Ρωσία δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι εγκαταστάσεις των Ρώσων και να το εγκαταλείψουν.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ισχυρίστηκε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σχετικά με την εγκατάλειψη του νησιού, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια για τις δυνάμεις του Πούτιν τόσο από στρατηγικής άποψης, όσο και από άποψης γοήτρου.

Το νησί είναι εκτεθειμένο από όλες τις κατευθύνσεις από αέρα και θάλασσα, και η μικρή φρουρά που συγκροτήθηκε για να το υπερασπιστεί δεν είχε επιτυχία. Το Φιδονήσι που καταλήφθηκε από τους Ρώσους στις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) από τις ακτές της Ουκρανίας, δηλαδή εντός της εμβέλειας των πυραύλων, πυροβολικού και drone.

Από την άλλη πλευρά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πετύχει μια σειρά από καταστροφικές επιθέσεις στο ίδιο το νησί και σε οποιοδήποτε σκάφος μεταφέρει στρατεύματα και βαρύ οπλισμό.

Τον Απρίλιο, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ρωσίας στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα αποδυναμώθηκαν σημαντικά με τη βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό εξηγεί γιατί το Κρεμλίνο ήταν τόσο απελπισμένο να φέρει αντιαεροπορικά συστήματα και ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό στο Φιδονήσι. Ωστόσο, η προσπάθεια άμυνας μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη Ρωσία επειδή βρισκόταν τόσο μακριά από τις κύριες ναυτικές της βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov σημειώνει ότι η εγκατάσταση στρατευμάτων στο Φιδονήσι δεν έχει νόημα για καμία πλευρά, καθώς θα γίνουν εύκολος στόχος. Αντίθετα, ο κ. Zhdanov υποστηρίζει τη δημιουργία «ελέγχου πυρών», διατηρώντας την ικανότητα να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο πλησιάζει το νησί.

Πηγή: BBC