Ο Ερντογάν λέει ότι θα ήθελε να συζητήσει «διάδρομο σιτηρών» από την Ουκρανία με Πούτιν και Ζελένσκι

«Θα λάβουμε μέρος στις εργασίες όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τρίτες χώρες» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος 

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και όσον αφορά τα σιτηρά, παρότι ως τώρα οι μεσολαβητικές του προσπάθειες είχαν φτωχά αποτελέσματα…

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με βίντεο της συνάντησής του με Τούρκους νέους του κόμματός του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό γραφείο. 

«Γίνεται πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και γνωρίζουμε ότι τα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από αυτές τις χώρες σε μεγάλο βαθμό», είπε. «Σε αυτή τη φάση, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, έχουμε 5 εκατομμύρια τόνους σιταριού στις αποθήκες μας, αλλά θα θέλαμε να αυξήσουμε αυτούς τους όγκους».

«Θα λάβουμε μέρος στις εργασίες για τη (σ.σ δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για αποστολές αγροτικών προϊόντων) όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τρίτες χώρες», συνέχισε. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν ποια βήματα μπορούν να γίνουν».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί ανεμπόδιστες εξαγωγές σιτηρών εάν η Ουκρανία καθαρίσει τα δικά της λιμάνια από νάρκες και ότι θα μπορούσε να κανονίσει εξαγωγές μέσω των λιμένων που ελέγχονται από τη ρωσική πλευρά, δηλαδή το Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη.
 

Πηγή: skai.gr