Νέα επίδειξη αδιαλλαξίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρά τη διεθνή κατακραυγή. «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφίας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό... Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφία, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της.

«H Aγία Σοφία μετατράπηκε σε τέμενος από μουσείο, όχι από εκκλησία... Όταν "παραλάβαμε" την Αγία Σοφία, ήταν ερείπιο και έγινε το αριστούργημά μας. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα. Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν εναντίον άλλων θρησκειών» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος παρουσίασε τον Σουλτάνο Μωάμεθ ως ηγέτη των Ορθοδόξων. 
 

Πηγή: skai.gr