Κλείσιμο

Διερευνητική επαφή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας: Γιατί «έκαψε» τη συνάντηση η Άγκυρα

Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα έναντι της στρατηγικής της κλιμακούμενης έντασης που ακολουθεί η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να την αποκαλεί σήμερα «τοπικό ταραχοποιό», και να χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε μικρόψυχη κίνηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής όπου θα επαναδιατυπωθεί το αίτημα για τσουχτερές κυρώσεις στην άγκυρα σε περίπτωση που προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις, καθώς η Αθήνα έχει θέσει το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα με έντονο τρόπο. 


Όλα αυτά, στον απόηχο μιας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας - Γερμανίας, σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, που έγινε χθες Δευτέρα στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας και η όποια «κάηκε» από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.   

Η τριμερής συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή, και τον σύμβουλο Εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ.

Χθες η κ. Σουρανή βρισκόταν στο Βερολίνο, όπως όλοι οι ομόλογοί της, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής. Ο σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ την κάλεσε και τής είπε ότι θέλει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί «ατύχημα» στο Αιγαίο και τη Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, εξού και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες με την Τουρκία η οποία είναι άλλωστε σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. 

Η Γερμανία κατέθεσε προτάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών, αλλά λίγες ώρες μετά, στο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, η Ελλάδα επέμεινε σε κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που καταδεικνύει ότι οι προτάσεις αυτές δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος, τουλάχιστον από την πλευρά της Τουρκίας, γι’ αυτό και οι υψηλοί τόνοι από τον πρωθυπουργό, οι κυρώσεις που θα τεθούν στη Σύνοδο της Παρασκευής, αλλά πιθανότατα και το «κάψιμο» της συνάντησης από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. 

Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως ξεκίνησαν συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας με γερμανική διαμεσολάβηση. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε Τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος!» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο τούρκος υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές, και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοιχτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση για τη συνάντηση

Να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για την "μυστική" όπως την χαρακτηρίζει τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: "Δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία. Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό".

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της τριμερούς: "Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ". 

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμή για τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ ενώ διαβεβαιώνει ότι θα επιδείξει υπεύθυνη στάση: "Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΚΙΝΑΛ: Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση

"Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση" .

Πηγή: skai.gr