Κλείσιμο

Ενεργειακή κρίση: Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι τιμές ανεβαίνουν

Σε όλη την Ευρώπη οι τιμές βρίσκονται πάνω από τα 300 ευρώ με φόντο αφενός την αύξηση της ζήτησης και αφετέρου την μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Ο χειμώνας μπορεί να άργησε φέτος αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών άλλαξαν το τοπίο στις τιμές καθώς η ζήτηση για ενέργεια είναι αυξημένη με τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη να τραβούν τον ανήφορο.

Σε όλη την Ευρώπη οι τιμές βρίσκονται πάνω από τα 300 ευρώ με φόντο αφενός την αύξηση της ζήτησης και αφετέρου την μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Με εξαίρεση βέβαια την Ισπανία και την Πορτογαλία όπου εκεί οι τιμές βρίσκονται κοντά στα 128 ευρώ/MWh 

Στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής για σήμερα βρίσκεται στα 381,34 ευρώ/MWh σημειώνοντας άνοδο 15,45% σε σχέση με χθες.

Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 532 ευρώ/MWh και η ελάχιστη στα 179 ευρώ/MWh. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχεί αναμενόμενα το φυσικό αέριο (με ποσοστό 53.88%).

O Nοέμβριος πάντως έκλεισε για την μέση τιμή χονδρικής στα 227,75 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται πάντως πως οι τιμές λιανικής που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο είναι από 0,28-0,38 ευρώ/kWh. Οι υψηλές τιμές με τις οποίες ξεκινά ο τελευταίος μήνας του έτους μπορεί να βγάλουν εκτός τους υπολογισμούς των παρόχων.

Στο Ολλανδικό hub η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεφύγει από τα 100 ευρώ που βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον έχει σκαρφαλώσει ξανά στα 140 ευρώ/MWh με τους υπουργούς ενέργειας να ξανακάθονται στο τραπέζι για το πλαφόν στις 13 Δεκεμβρίου. 

Στο μεταξύ, άγνωστό παραμένει το τι θα γίνει τελικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Επτά κράτη μέλη μεταξύ και η Ελλάδα πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προτείνει η Κομισιόν δεν είναι αποτελεσματικό. Η νέα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από τις 7 χώρες προβλέπει πως: 

το 75% του ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) θα πρέπει να καθορίζεται  σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς και
το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η πρόταση προβλέπει  ανώτατο όριο τιμής στα  275 ευρώ για τα παράγωγα TTF.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται  αυτόματα όταν πληρούνται οι δύο από τις παρακάτω συνθήκες: η τιμή διακανονισμού υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.

Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Τα κονδύλια για την ενεργειακή κρίση

Η ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο τα οποία θα εισπραχθούν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου δίνουν τη δυνατότητα πάντως στην κυβέρνηση εάν οι επόμενοι μήνες είναι πιο παγωμένοι να μπορέσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν ευκολότερα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Εκκρεμότητα αποτελεί και η ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες προμήθειας.

Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι ο  μηχανισμός θα εφαρμοστεί για την περίοδο Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023.

Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται και θα επιβάλλεται ανά τρίμηνο, με πρώτη περίοδο αναφοράς την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, με στόχο ο καταλογισμός να γίνει έως στο τέλος του έτους.

Επιπλέον, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε προβλεφθεί ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ, το oποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

moneyreview.gr