Ο ρωσικός χειμώνας της Ουκρανίας: «Μην γυρίσετε» λένε οι Ουκρανοί στους πρόσφυγες

Οι ουκρανοί πρόσφυγες καλούνται να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους έως την άνοιξη, καθώς δεν θα αντέξει το σύστημα ενέργειας λόγω χειμώνα. «Τα δίκτυα δεν θα αντέξουν» είπε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση.  

Tης Αθηνάς Παπακώστα

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα μέχρι την άνοιξη, ώστε να βοηθήσουν να μην ασκηθεί πίεση στο σύστημα της ενέργειας μετά την «καταιγίδα» επιθέσεων της Ρωσίας. Αυτό ζήτησε η ουκρανική κυβέρνηση από τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Τα δίκτυα δεν θα αντέξουν. Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία» τόνισε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση.  

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το 1/3 των ενεργειακών υποδομών της χώρας, παραδέχθηκε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα» σημείωσε σε δραματικούς τόνους η κ. Βερεστσούκ επαναλαμβάνοντας ότι "εάν είναι δυνατόν, μείνετε στο εξωτερικό". 

Η ουκρανική οικονομία υποφέρει από την έναρξη του πολέμου κι έπειτα. 

Το Κιέβο χρειάζεται «ένεση» 38 δισ. δολαρίων για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. 

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε ότι η Ουκρανία θα χρειάζεται τρία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να επιβιώσει και πέντε δισ. δολάρια εάν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ενταθούν. 

Την ίδια στιγμή, συνολικά το μέχρι στιγμής κόστος από το σφυροκόπημα της Ρωσίας κατα υποδομών της Ουκρανίας (σπίτια, δημόσια κτίρια κλπ) εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα πυραυλικά χτυπήματα και τις επιδρομές με ντρόουν κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας κυρίως μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. 

Η Μόσχα επενδύει στον χειμώνα ως σύμμαχο για να οδηγήσει τους Ουκρανούς στην εξαθλίωση. Ήδη πόλεις βυθίζονται στο σκοτάδι και οι κάτοικοι τους μένουν χωρίς φαγητό και χωρίς θέρμανση ενώ στο Μικολάιβ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για λίγο νερό και άλλα βασικά προϊόντα. 

Στις τελευταίες επιθέσεις στόχος έγιναν οι περιοχές στο Τσερκάσι, νοτιοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και στο Χμελνίτσκι, δυτικά ενώ τα τελευταία 24ωρα το Κιέβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζει επίθεση σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιφέρεια της Χερσώνας.  

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι συζητούν ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ο Γερμανός καγκελάριος το περιέγραψε ως "η αποστολή της γενιάς μας" αναφερόμενος στο μέλλον μίας "ανεπτυγμένης, σταθερής και ανθεκτικής Ουκρανίας". Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι "κάθε ευρώ είναι μία επένδυση για την Ουκρανία". 

Ο πόλεμος στη χώρα έχει εισέλθει επισήμως στον ένατο μήνα με τους Ουκρανούς να πιέζουν σε νότο και ανατολή αλλά η συνολική εικόνα στο μέτωπο να παραμένει στάσιμη. Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να θέσουν εκτός λειτουργίας τις μισές σχεδόν θερμοηλεκτρικές μονάδες της Ουκρανίας συνεχίζοντας το σφυροκόπημα τους στις ενεργειακές και άλλες υποδομές της χώρας. Και όλα αυτά ενώ η προσοχή των πολλών στρέφεται στις αλληλοκατηγορίες των εμπόλεμων για χρήση "βρόμικων" ραδιενεργών βομβών. 

Πηγή: skai.gr