Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ με αφορμή την καθυστέρηση στα εμβόλια της AstraZeneca

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αντιδράσεις από Βρετανούς πολιτικούς έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της κοινοτικής Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου περί σύστασης μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ προς τρίτες χώρες.

Οι δηλώσεις ακολούθησαν τη διαμάχη που προκάλεσε η ανακοίνωση από την AstraZeneca για παράδοση μειωμένης κατά 60% ποσότητας εμβολίων προς την ΕΕ τους πρώτους μήνες λόγω προβλημάτων σε ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής.

Στο Λονδίνο οι δηλώσεις έχουν εκληφθεί από ορισμένους βουλευτές ως προειδοποίηση προς τη Βρετανία για επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις στις χώρες-μέλη.

Βρετανικά δημοσιεύματα σχολιάζουν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ποσότητες εμβολίων της AstraZeneca που προορίζονταν για την ΕΕ έχουν σταλεί στη Βρετανία λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση του σκευάσματος από τον
Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αν και στα αρχικά στάδια η Βρετανία είχε προμηθευθεί εμβόλια της AstraZeneca από εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου της εταιρείας που προορίζονται για τη Βρετανία παρασκευάζονται πλέον σε εγκαταστάσεις επί βρετανικού εδάφους, στις κομητείες Όξφορντσιρ και Στάφορντσιρ.

Αντιθέτως, πιθανά εμπόδια στην εξαγωγή εμβολίων της Pfizer θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα και καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας, καθώς η χώρα εισάγει το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας από μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο.

Ο Ντέιβιντ Τζόουνς, αναπληρωτής πρόεδρος της ευρωσκεπτικιστής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών ERG, δήλωσε στην Telegraph ότι η ΕΕ έχει προφανώς προβλήματα στην εξασφάλιση εμβολίων και συμπεριφέρεται με τρόπο «παιδιάστικο» και «κακεντρεχή» θέλοντας να δημιουργήσει προβλήματα στη Βρετανία.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ σχολίασε ότι ενδεχόμενη μονομερής δράση από την ΕΕ που θα εμπόδιζε την παράδοση εμβολίων για τα οποία η Βρετανία έχει πληρώσει θα δηλητηρίαζε την οικονομική σχέση των δύο πλευρών και θα συνιστούσε «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής επιστημών Γκρεγκ Κλαρκ προειδοποίησε ότι δεν είναι τώρα ώρα για πρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αλυσίδα προμήθειας των εμβολίων.

Η Βρετανία, όπως και η ΕΕ, θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της Pfizer λόγω των προαναγγελθέντων εργασιών αναβάθμισης σε εργοστάσιο της εταιρείας.

Η καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίων στην ΕΕ που ανήγγειλε η AstraZeneca, ωστόσο, θεωρείται ότι δε θα έχει αντίκτυπο στις παραδόσεις στη Βρετανία. Πάντως η εταιρεία έχει ήδη εδώ και εβδομάδες μεταθέσει από τα τέλη Ιανουαρίου στα μέσα Φεβρουαρίου το στόχο παράδοσης 2 εκατομμυρίων δόσεων την εβδομάδα στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ, η καθυστέρηση στις παραδόσεις από την AstraZeneca προς την ΕΕ οφείλονται σε μια παρτίδα εμβολίων που παρουσίασε πρόβλημα και στην αναζήτηση πρώτων υλών για την επιτάχυνση της παραγωγής του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, η AstraZeneca απέρριψε ως «απολύτως λανθασμένα» γερμανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει διαπιστώσει πως το εμβόλιο της εταιρείας είναι μόνο κατά 8% αποτελεσματικό στην προστασία των πολιτών άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Bild και Handelsblatt, ο οργανισμός ίσως απορρίψει ως εκ τούτου τη χρήση του σκευάσματος για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: skai.gr